Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 22:18:31

Аграрії області зібрали понад двісті тисяч тонн зернових культур. У планах – понад чотири мільйони

28.07.2023   10:19Агенцiя

На Чернігівщині другий рік поспіль як посівна, так і жнива проходять у надскладних умовах. Втім, попри труднощі, пов’язані з війною, аграріям області цьогоріч вдалося засіяти 1,2 мільйона гектарів (з урахуванням озимих), що практично відповідає торішньому показнику (2021 рік – понад 1,3 млн га). Скільки вже вдалося зібрати урожаю та як взагалі функціонують сільськогосподарські підприємства області — розповів під час брифінгу в медіацентрі ОВА директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний.

За словами спікера, з початку жнив (поточного року вони стартували 11 липня) зібрано 22% площ ранніх зернових, 40% – ріпаку.
«Загалом цьогоріч плануємо зібрати близько чотирьох мільйонів тонн зернових та зернобобових культур, понад мільйон – олійних та стільки ж – картоплі. Зазначу, через війну зменшилися посіви зернової частки, відповідно й урожаю, натомість технічної – збільшилися. Це пов’язано, зокрема, з порушенням логістичних шляхів, що насамперед впливають на експорт продукції», — зазначив Олег Крапивний, додавши, що агропромисловий комплекс може скористатися державною підтримкою.

Як приклад – гранти за програмою «єРобота» (заявки подаються через портал «Дія»), зокрема на створення або розвиток переробних підприємств. Такою допомогою скористалися вже 11 підприємств області, отримавши кошти на загальну суму 50 мільйонів гривень. Ще два суб’єкти господарювання отримали близько 19 мільйонів гривень для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства.

Можна за підтримки держави створювати або розвивати тепличне господарство (поки учасників програми з області немає) або ж власний бізнес (йдеться про мікрогранти). Щодо останнього: з початку дії такої ініціативи 16 заявок у сфері АПК отримали позитивне рішення, а це – 3,8 мільйона гривень.

Віднедавна уряд запустив три нові грантові програми для ветеранів. Тепер учасники та учасниці бойових дій, а також їхні дружини або чоловіки можуть подати заявку та отримати фінансування від держави на реалізацію власної ідеї чи масштабування вже наявної справи (від 250 тисяч до мільйона гривень). При отриманні грантів на суму 500 тисяч та мільйон держава фінансує 70% вартості проєкту, 30% – сам отримувач.
Актуальним залишається пільгове кредитування: програма «5-7-9%» (видано кредитів на 900 мільйонів гривень) та портфельні гарантії (на 800 мільйонів гривень).

Нагадаємо, що в області триває розмінування територій. 18409 га сільгоспугідь потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Цьогоріч обстежено 1166,95 га, з них потребують розмінування – 941,58 га.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.