Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 07:34:42

25 липня - всесвітній день попередження утоплень: основні правила поведінки на воді та мінної безпеки на відпочинку

26.07.2023   10:09Агенцiя

З початку року на водоймах України загинуло 543 людини, з яких 45 – діти. Рятувальники наголошують, що основною причиною трагічних випадків на воді є ігнорування правил безпеки.

 За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку на водоймах внаслідок утоплень гине 236 000 людей. Щороку 25 липня проводиться Всесвітній день попередження утоплень. Через повномасштабну агресію росії Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує не лише основні правила поведінки на воді, а й про мінну безпеку.

Пам'ятайте, що цьогоріч на багатьох територіях країни рекомендують утримуватись від купання, аби не створювати загрозу власному життю через відсутність укриттів та сховищ, де можливо укритися в разі загрози ракетних обстрілів ворога.

Особлива увага приділяється тим регіонам, де велися бойові дії. Співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодня продовжують обстежувати територію країни та знаходити вибухонебезпечні предмети, у тому числі біля водойм – на пляжах та берегах річок та озер. Тож пам’ятайте – відпочивати та купатися дозволяється тільки у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях за рішеннями та повідомленнями обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Правила поведінки на воді для дітей та дорослих:
- плавайте виключно в спеціально відведених і обладнаних для цього місцях, що відповідають вимогам безпеки;
- не стрибайте у воду в місцях, де вам невідомі глибина та стан дна;
- не запливайте за межу купання в акваторії, огороджену буями;
- діти повинні перебувати під постійним наглядом дорослих – не дозволяйте дітям купатися самостійно та довго перебувати під водою, затримавши дихання;
- пам’ятайте, що організовувати у воді ігри, пов’язані з пірнанням, захватами та підтопленням, – дуже небезпечно;
- не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння, адже тоді люди втрачають пильність і не можуть адекватно зорієнтуватися в разі небезпечної ситуації;
- не підпливайте до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;
- не залазьте на технічні споруди, попереджувальні знаки та буї;
- не використовуйте для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки, дошки.

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок утоплення

1. Переконайтеся у відсутності небезпеки.
2. Якщо постраждалий у воді:

- киньте йому рятувальний засіб (рятувальний круг, м’яч тощо);
- підпливати до постраждалого треба зі спини, при цьому слід користуватися рятувальним жилетом або іншими засобами, які допоможуть утримуватися на воді (рятувальний круг, надувний матрац тощо); наблизившись до постраждалого, попросіть його заспокоїтись та поясніть, що ви в змозі надати допомогу;
- якщо постраждалий без свідомості та перебуває у воді, переверніть його на спину, перевірте наявність дихання;
- якщо постраждалий дихає, транспортуйте його до берега; для витягування постраждалого з води бажано залучити 2-3 осіб і треба зафіксувати шийний відділ хребта.

3. На березі у постраждалого без свідомості перевірте наявність дихання.

4. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.

5. Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочніть серцево-легеневу реанімацію.

6. Якщо постраждалий дихає, до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги зафіксуйте шийний відділ хребта, забезпечте прохідність дихальних шляхів.

7. Якщо постраждалий не дихає, не видаляйте воду з легень, розпочніть серцево-легеневу реанімацію. За наявності автоматичного зовнішнього дефібрилятора – наклейте електроди, попередньо витерши шкіру грудної клітки.

8. Якщо постраждалий у воді й не дихає, швидко транспортуйте його до берега, адже натискання на грудну клітку у воді неефективне.

9. Забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

10. У разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Дбайте про власну безпеку і в разі виникнення надзвичайної ситуації негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101! Будьте пильними, бережіть себе та своїх близьких!
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини