Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 09:45:57

Франція почала вивчати потреби Чернігова у відбудові

10.07.2023   19:15Агенцiя

У 2022 році Франція взяла шефство над Чернігівською областю. 10 липня у будівлі Чернігівської міської ради відбулась зустріч виконуючого обов'язки міського голови Чернігова Олександра Ломако зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єром Ельброном.

 Цим діалогом розпочинається співпраця у питаннях відбудови конкретно нашого міста: вивчаються масштаби руйнувань, потреби у відновленні та реалізація вже проєктів.

Чернігів зацікавлений у допомозі як держави Франції, так й інвесторів за напрямками: інтелектуальний бізнес, туризм (наприклад, будівництво еко-готелів), сміттєпереробний завод, реабілітаційний центр для військових, інвестиції в теплову енергетику тощо. Саме ці напрямки першочергово прозвучали під час зустрічі. П'єр Ельброн повідомив, що  його країна має потрібний досвід і змогу допомогти.

 — Ми тут рівно через рік після того, як Франція взяла на себе зобов’язання щодо надання допомоги Чернігівській області. Дуже раді, що змогли надати супровід кільком конкретним проєктам: шість мостів і допомогу щодо розмінування територій (навчання і  супровід). Наша сьогоднішня розмова дуже важлива для того, щоб ми могли розуміти ваші пріоритети та потреби, оцінити те, що зроблено за рік і потім вибудувати наші плани співробітництва, — говорить уповноважений президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єр Ельброн.

Олександр Ломако почав зустріч зі слів вдячності на адресу народу Франції за підтримку України в російсько-українській війні та боротьбі за спільні демократичні цінності. В.о. міського голови розповів присутнім про стан Чернігова після завершення активних бойових дій на території області і презентував, що вже вдалося відбудувати. Більшість зроблено саме за кошти міського бюджету.  Крім першочергових питань з відновлення критичної інфраструктури, приватного житла та закладів освіти, розпочато також роботу над концепцією розвитку міста спільно зі студією "Yakusha" — важливого документа для подальшої не тільки відбудови, а й модернізації міста.

Спеціальний уповноважений президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єр Ельброн зазначив, що він приємно вражений тим як Чернігів не тільки займався відбудовою, а й робив важливі кроки для розвитку міста в майбутньому.

Також він повідомив, що державний інвестиційний банк Франції готовий надавати страхові гарантії своєму бізнесу, який працює у нашому регіоні.

  — Це чудова ініціатива. Я ще рік тому казав, що у нас держава має взяти на себе функцію страхування бізнесу, який відновлюється на територіях прикордонних або тих, що межують з росією. Інакше, ніхто не буде ризикувати і вкладати сюди кошти. Думаю, що якщо Франція це зробить першою, то й інші держави, в тому числі, Україна, візьмуть це за приклад, — зауважив Ломако.

 Говорили під час зустрічі і про реформу децентралізації та як вона себе проявила під час широкомасштабної війни. П'єр Ельброн зазначив, що у свій час європейські країни наполягали на реалізації цієї реформи в Україні і він хотів би поспілкуватися окремо з представниками міського самоврядування та почути їх думку стосовно сьогоднішньої співпраці  між державою та місцевими владами.

— Мені дуже приємно, що ви згадали про реформу децентралізації. Це дійсно ті зміни, які відбулися в країні і дали результат, який всі побачили — як до повномасштабного вторгнення, так і під час війни. Місцеві влади без жодних інструкцій з гори взяли на себе велику кількість відповідальності за оборону міст, їх життєдіяльність та відбудову. Місцеві лідери і громади показали свою ефективність в цьому напрямку. Ми в жодному разі не конкуренти з державною владою — ми партнери. Єдине на чому ми наполягаємо, що саме органи місцевого самоврядування мають визначати пріоритети у відбудові. Ми ближче до людей і краще розуміємо ці пріоритети, — висловив свою думку в.о. міського голови Чернігова.

За результатами зустрічі буде визначено уповноважених представників з органів місцевого самоврядування Чернігова, які продовжать працювати з французькою стороною і готувати вже конкретні проєкти, які можуть бути реалізовані спільними зусиллями.

— Ми розуміємо, Чернігів — прикордонний регіон і партнери не готові вкладати великі кошти у відновлення, коли війна ще не закінчилася, але, ми можемо вже зараз працювати над розробленням конкретних проєктів, які можуть почати працювати в плані будівництва пізніше.  Для нас важлива чіткість розуміння.  

Щодо прозорості — наголошу. Нам не потрібні кошти. Жодна копійка. Наш підхід — ми готові отримати, або готові матеріали/засоби і прозвітувати про їх використання, або ж ви самостійно, як держава чи донор,  визначаєте підрядника для реалізації проєкту, за вашими принципами та стандартами, і контролюєте його реалізацію. Ми так працювали з Червоним Хрестом, будуючи модульне містечко, ремонтували ТЕЦ, одну з міських лікарень — каже Ломако.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION