Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 18:17:51

Про діяльність "Сильні волею" розповів волонтер Максим Рибальченко

08.07.2023   10:07Агенцiя

Волонтерська організація Варвинщини «Сильні волею» існує з серпня минулого року. Але люди, які стоять у її витоків, вирішили для себе, що мають допомагати нашим Захисникам, ще з перших днів повномасштабного вторгнення.

Серед них — Максим Рибальченко. Його фах сьогодні особливо важливий: Максим працює в ДСНС. Тим не менше він почав шукати додаткові можливості, аби допомогти й підтримати.

«Війна триває вже давно — з 2014 року, але тоді волонтерством займалися окремі люди, допомога була поодинокою, це не мало тих масштабів, які є сьогодні. Після 24 лютого змінилося все. Люди об’єдналися й згуртувалися навколо однієї ідеї — вистояти, — згадує Максим. — Ми не могли просто сидіти й спостерігати, коли поряд точилися бойові дії, тому з перших днів допомагали населенню й ВПО, вивозили людей з Чернігова, намагалися допомагати військовим».

У певний момент доля звела їх з волонтерами Львівської волонтерської кухні — потрібні були сухі супи й борщі для військових, які тоді вони возили на Схід. І тоді спало на думку: можна організувати виробництво сухих страв тут, на місці.

«Ми подумали, що теж можемо це робити, — розповідає волонтер. — Вдалося знайти приміщення в промзоні й трохи привести його до ладу, бо були самі стіни. Провели електрику, зробили опалення, вдалося придбати сушарки, хай і найпростіші, але вони робили свою справу. Дещо принесли люди. Все починалося як справа кількох родин, але поступово до нас приєднувалися ще і ще. Ми оголошували про збори, потребу в продуктах у соціальних мережах — і люди відгукувалися. З овочами сьогодні ми не маємо проблем — місцеві приносять їх удосталь. У якийсь момент виникла проблема з цибулею, ми про це оголосили, то в кого тільки починалася молода на городі — уже дзвонив, що ось, візьміть. Безпосередньо гроші нам потрібні на спеції, крупи й макаронні вироби для супів і борщів, але й тут нам вдається зібрати необхідні суми. Допомагали й сільгоспвиробники. Наприклад, давали нам зерно, ми возили його на переробку і отримували макарони».

«Сильні волею» готують сухі супи (гречаний, рисовий, з макаронами), борщ, ліниві голубці: розробили рецептуру для порцій на 5, 3 і один літр. А пересилають виготовлене військовим через інші волонтерські організації, які безпосередньо займаються поїздками.

«Свого транспорту ми не маємо, тому контактуємо тісно з іншими волонтерами, зокрема з Прилук, які їздять на Схід. Вони зазвичай дзвонять і кажуть: нам потрібно стільки-то того-то та на таку-то дату — і ми готуємо».

Сьогодні тут працює близько двох десятків людей. Максим відзначає: сприяє цьому й те, що Варвинська сільрада допомогла приєднатися до соціальної програми від обласного центру зайнятості, за якою до роботи у волонтерському осередку як до суспільно корисної залучені безробітні, і замість допомоги по безробіттю вони отримують за свою роботу заробітну плату.

Місцевій відділ економічного розвитку допомагає моніторити грантові програми для волонтерських організацій і готувати проєктні заявки. Хоча поки спроби отримати грант не мали успіху, проте залишати їх тут наміру не мають.

«Наші сушарки працюють дуже інтенсивно, деякі з них ми вже не раз ремонтували, плюс збільшилися обсяги виробництва продукції — очевидною стає необхідність оновлення обладнання, тому ми й шукаємо усі можливі джерела фінансування. Ми не можемо покладатися тільки на донати людей у цьому питанні, тому й намагаємося отримати грантову підтримку».

«Ми неодмінно переможемо, бо наші люди невтомні, — говорить Максим. — Більше року війна, але щоб хтось відмовився допомогти, коли ти до нього звертаєшся, — такого не було. Зараз усе важливо, ніколи не вгадаєш, що стане тією краплею, яка переважить шальки терезів на наш бік. Тому працюємо як один до самої Перемоги».

ОТГ-Інформ Чернігівщина

Фото звідси https://www.facebook.com/groups/509149997338581

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.