Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 00:21:40

Безпека дітей - понад усе. Під таким гаслом працює старший інспектор ювенальної превенції Прилуччини Дмитро Шестаков

08.07.2023   09:14Агенцiя

У 40 років він кардинально змінив своє життя і став поліцейським.

Тепер він - старший інспектор сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції. З юними мешканцями Прилуччини Дмитро Валерійович працює вже майже 4 роки.

Напередодні Дня служби Ювенальної превенції старший інспектор Дмитро Шестаков розповів про особливості своєї професії та першочергові завдання поліцейських ювенальної превенції на сьогодні.

Свою службу в органах правопорядку він розпочав у 1999 році, після демобілізації зі Збройних сил України. Тоді Дмитро вступив на службу в органи кримінально-виконавчої системи в установу, де утримувались неповнолітні злочинці.

Згодом, в ході реформування кримінально-виконавчої системи, установа припинила існування. Однак Дмитро вирішив і надалі працювати з дітьми, але вже в органах Національної поліції. Тому у 2019 році вступив до Академії патрульної поліції міста Києва і успішно пройшов навчання.

Аби бути хорошим поліцейським, треба любити свою роботу, жити нею. Звичайно, не без труднощів, але я поки жодного разу не пожалкував, що змінив професію. Ми як супергерої, які готові у будь-який час доби примчати на допомогу. Працюємо навіть вночі, графік ненормований, – розповідає Дмитро.

Серед першочергових завдань поліцейських ювенальної превенції — ведення профілактичної роботи щодо запобігання вчинення дітьми та відносно них злочинів і правопорушень, правове виховання підлітків. Окрім того, розшук дітей у разі їх зникнення, виявлення та розкриття правопорушень, учинених неповнолітніми, профілактика, попередження, а також виявлення фактів жорстокого поводження з дітьми або насильства у сім’ї, тощо.

Важливим чинником попередження дитячої злочинності є визначення причин, що спонукають дітей до втягнення у протиправну діяльність та їх усунення. Тому поліцейський ювенальної превенції повинен бути психологом, наставником й авторитетним вихователем.

Також у роботі особлива увага приділяється сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Саме в цих родинах Дмитро є частим гостем, адже він впевнений, що систематична профілактична робота дає позитивні результати, чимало складних підлітків прислухаються до порад та стають на шлях виправлення.

Намагаємося постійно контролювати такі сім’ї, регулярно відвідувати і перевіряти, в яких умовах виховуються там діти, чи приділяється їм належна увага, чи мають вони усе необхідне. У цьому нам допомагають служби у справах дітей, дільничні офіцери поліції, поліцейські офіцери громади, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей на молоді. Окрім цього, будні поліцейського - це і розшук зниклих дітей. Найтяжче у моїй роботі шукати зниклих дітей, найприємніше – знаходити, - розповідає Дмитро Шестаков.

За його словами, робота в ювенальній превенції змушує поліцейських іноді бути психологами, іноді – учителями, і завжди - помічниками на шляху до виправлення.

При бажанні дитини, батьків і поліцейського перше правопорушення підлітка може стати останнім. Іноді діти й не розуміють, що вчинили: піддалися впливу однолітків або не уявляли собі наслідків, - зауважив Дмитро.

Поліцейський розповідає, що з дітьми працювати навіть важче, ніж з дорослими, адже до них потрібен особливий підхід. Головне - пояснити дитині, що поліцейський - не ворог, а друг та товариш, який не насварить чи покарає, а допоможе, пояснить, підтримає, вбереже та забезпечить захист.

Далеко не всі діти спочатку йдуть зі мною на діалог. Не хочуть розмовляти про те, що робиться в їхніх сім’ях чи в школі. Але мені вдається їх розговорити. І коли та чи інша дитина розкаже тобі щось своє сокровенне, поділиться своїми проблемами й довіриться тобі, то це дуже приємно. Навіть є такі випадки, коли діти самі до мене телефонують, аби запитати щось й порадитися, як їм діяти в тій чи іншій ситуації, – наголошує Дмитро.

Він вважає, що з кожною людиною можна знайти спільну мову. Тому Дмитро намагається не засиджуватися в кабінеті, а вести активну превентивну роботу. Він частенько буває у школах, проводить там змістовні уроки й різноманітні цікаві акції та профілактичні бесіди. Під час таких уроків роз’яснює дітям норми чинного законодавства, аби вони знали, яка є відповідальність за різноманітні правопорушення, і боялися їх скоювати.

Також разом з колегами показуємо дітям цікаві відеоролики й презентації та проводимо для них різноманітні акції та ярмарки. Наприклад, «Я-українець», «Посміхнись життю - ти йому подобаєшся», «16 Днів проти насильства» чи «Безпека на дорозі», — розповідає поліцейський.

Дмитро переконаний, що працювати з дітьми можна тільки за покликом душі.

— Коли бачиш, що твої зусилля і щоденна праця приносять користь – це найвища винагорода». Я мрію, аби кожна дитина відчувала себе у безпеці, – розповідає поліцейський.

Дмитро Шестаков закликає мешканців Прилуччини бути уважними, відповідальними й приділяти більше уваги своїм дітям та їхнім проблемам.

Наразі найбільша небезпека для дітей чатує в Інтернеті. Діти сидять на різноманітних небезпечних сайтах, хочуть швидко подорослішати. А ще звичайно загроза у шкідливих звичках: курінні, наркотиках, алкогольних напоях. Кожна дитина прагне уваги, хоче виговоритися.

Тому хочу порадити батькам, аби вони приділяли побільше уваги своїм дітям, спостерігали за ними й говорили на будь-які теми.

А дітям хочу порекомендувати, аби вони займались спортом і більше часу проводили на вулиці за якимось цікавими спортивними іграми, а не сиділи весь час у телефоні чи комп’ютері. Бо це небезпечно, - наголосив Дмитро Шестаков.

Наприкінці розповіді Дмитро Шестаков привітав своїх колег з професійним святом. Побажав їм здоров’я, терпіння, успіхів у роботі та нових здобутків.



Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.