Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 05:12:36

День Конституції - вручили перші медалі "За оборону Чернігова" тим, хто захистив місто від збройної агресії армії рф

28.06.2023   16:29Агенцiя

У Чернігівській міській раді 28 червня відбулися урочистості з нагоди Дня Конституції України під час яких вперше вручили медалі "За оборону Чернігова". Це спеціальна відзнака громади Чернігова для військових та цивільних, які зробили свій внесок в оборону міста у лютому-березні 2022-го. Також з нагоди свята військовослужбовці отримали подяки Чернігівського міського голови.

На початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять захисників та захисниць нашої держави, а також мирних жителів, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.  

Після чого відбулося вручення медалей "За оборону Чернігова" першим 34 військовослужбовцям, 14 з яких отримали поранення під час оборони міста.

 — Сьогодні на мене чекає приємна місія — вручення медалей "За оборону Чернігова" і подяк військовослужбовцям, завдяки яким ми маємо можливість думати про майбутнє, жити в рідному місті, відновлювати його і планувати розвиток.  Зараз Чернігів на передовій боротьби за свободу, демократію та місцеве самоврядування. Більше року тому наше місто, завдяки героїчному подвигу воїнів та стійкості містян, стримало значно переважаючі сили ворога і не пустило їх далі вглиб країни, а, отже, захистило не тільки себе, а й всю Україну. Про це не можна забувати. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять тих чернігівців, які віддали своє життя за те, щоб Чернігів залишився українським містом, але, і дякуємо тим, хто присутній в цій залі і зараз отримуватиме відзнаки — за ваш  подвиг та стікійсть, — звернувся до присутніх в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.  

 Медаль "За оборону Чернігова" є відзнакою територіальної громади Чернігова, якою можуть бути удостоєні як військовослужбовці, так і цивільні, що упродовж лютого-квітня 2022 року сприяли виконанню завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони міста.

На сьогодні до Чернігівської міської ради вже надійшли нагородні документи на понад 4700 претендентів, за поданнями ОК «Північ» (охоплює 16 військових частин), Нацгвардії, ТРО, Руху Опору. Протягом 2023-го року планується вручити до двох тисяч цих медалей.

Робитимуть це до державних свят та пам'ятних дат, як, наприклад, сьогодні, в 27-річницю Дня Конституції, відколи український парламент ухвалив найголовніший документ для державотворення, що визначив напрямок розвитку країни та її особливості: територіальну цілісність, свободу, незалежність, державні кордони.

    — Це те, за що сьогодні воюють українці. Звичайно, це не єдині цінності за які воєю Україна, що закладені в Конституції, в якій Україна визначена як вільна, демократична, правова держава із соціальними гарантіями для її мешканців. Українці воюють і за ці цінності також. Важливо після перемоги не перетворитися на країну, яка проти нас сьогодні воєю і не дозволити  нівелювати це та звернути зі свого шляху.

    На жаль, зараз ми можемо констатувати, що у нас є багато внутрішніх питань, які не дають нам підстав на 100% говорити, що ми саме відбулися як демократична, правова держава і, на жаль, на прикладі Чернігова ми це бачимо, коли рішеннями судів прибирають обраного міського голову, коли через ці самі суди військова адміністрація намагається нівелювати місцеве самоврядування. Це говорить нам про те, що у нас попереду дуже багато роботи для того, щоб вигнавши ворога, утвердити нашу країну як дійсно демократичну, сильну, правову державу, яка, в першу чергу, має гарантувати своїм громадянам безпеку, правові та соціальні гарантії, справедливість. За це також ми сьогодні боремося, — зазначив Олександр Ломако.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.