Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 10:42:15

Про результати та перспективи відновлення Чернігівщини – Костянин Мегем в ефірі «Суспільне. Спротив»

28.06.2023   16:27Агенцiя

Як на Чернігівщині відновлюють пошкоджене житло та надаються компенсації за програмою єВідновлення, розповів перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем в ефірі марафону «Суспільне. Спротив».

   «На Чернігівщині пошкоджено більше 10 тис. житлових об’єктів. Якщо говорити про приватні будинки – це 9 200, багатоквартирних – більше 1000. Саме навколо міста відбувались активні бойові дії. Тому найбільше зруйновано Чернігівську громаду та ті, що знаходяться поряд – це Киселівська, Киїнська, Новобілоуська», – зазначив Костянтин Мегем.

Нещодавно стартувала урядова програма єВідновлення з надання компенсацій на ремонт пошкодженого житла. У громадах області діють 38 комісій, які опрацьовують заявки від громадян. Таких заявок надійшло більше 1200, по 31 – вже отримано позитивний результат. Слід зазначити, що сума компенсації за пошкоджене житло не може перевищувати 200 тис. грн. Пріоритетність щодо розгляду заявок визначають громади, керуючись законодавством та враховуючи соціальний статус осіб, наголосив перший заступник начальника ОВА.

Довідково: станом на 27 червня на Чернігівщині подано 1282 заявки за програмою єВідновлення. В обробці — 370, у тому числі за 31 — погоджено надання компенсації, за 3 — відмовлено. Серед лідерів за обробкою заяв — Новобілоуська, Киселівська, Іванівська, Новобасанська громади.

Крім того, досить потужно допомагають міжнародні донори, волонтерські організації та благодійні фонди. В регіоні працює більше 14 організацій, які займаються ремонтом та встановленням модульних будинків на території домогосподарств мешканців.

    «Минулого року наші міжнародні партнери дуже сильно допомагали. Це Уряди Франції, Латвії та Німеччини. Наразі французька сторона вже оголосила про виділення коштів на відновлення Чернігівщини. Крім того, рішення про виділення коштів на відновлення соціальних об’єктів вже прийняв латвійський Уряд. Робота продовжується і, завдячуючи міжнародній підтримці, ми маємо позитивні результати в даному напрямку», – розповів Костянтин Мегем.

Він додав, що на сьогодні близько 3500 житлових будинків вже відновлено, з них близько 900 – багатоповерхові і 2500 приватні. У процесі відновлення  перебуває 1500 об’єктів.

До кінця літа планується відкриття модульних будинків у Чернігові, які збудовані за підтримки Міжнародного Червоного Хреста. Також завдяки міжнародним партнерам триває будівництво модульних будинків у Куликівській, Киселівській, Киїнській громадах. Крім того, село Ягідне планують відновити цього року завдяки програмі комплексного відновлення.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.