Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 03:52:41

Чернігівці чекають більшої ефективності в питаннях безпеки від міської військової адміністрації

28.06.2023   16:24Агенцiя

Покращення безпекового середовища, в тому числі, що стосується укриттів для цивільного населення, це те, для чого у місті була введена міська військова адміністрація (далі — МВА), йшлося на загальноміській нараді в муніципалітеті 27 червня.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України, після отримання результатів обстежень обʼєктів фонду захисних споруд, роботу із забезпечення готовності укриттів у низці областей та міст, зокрема, Чернігові, визнано незадовільною.

    —  Міська рада вважає діяльність міської військової адміністрації в плані укриттів і взагалі безпекової ситуації в місті недостатньою та неефективною. Зараз це підтвердила РНБО своїм рішенням, дали місяць на виправлення. В рішенні РНБО, яке було введено в дію Указом президента, тільки у містах Чернігів та Київ є міські військові адміністрації. Якщо їх вже створили в цих містах і якщо негативна ситуація з питаннями, які пов'язані з безпекою, а укриття — це питання пов'язані з безпекою, то це недопрацювання військової адміністрації, — зазначає в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Ефективність роботи МВА в напрямку покращення безпекового середовища неодноразово підіймалася під час останніх занальноміських нарад. В.о. міського голови Чернігова публічно звертався до військової адміністрації із вимогою більш відповідально ставитися до безпеки містян. Зазначаючи, що від моменту створення МВА минулого більше чотирьох місяців, а реальних кроків у цьому напрямку не видно.

    — Коли міська рада дізналася про створення міської військової адміністрації, ми розраховували на те, що вони займатимуться питаннями якраз безпеки, в тому числі, укриттів. Після указу нашого Верховного Головнокомандувача ми запропонували проявити ініціативу МВА і протягом 4,5 місяців чекали від них якихось конкретних рішень, пропозицій щодо покращення ситуації. Дочекалися ми інструкції, яку минулої наради я цитував. Чи достатньо цього для 4,5 місяців роботи? Я вважаю, що недостатньо, — говорить Ломако.

 В.о. міського голови зазначив, що всі напрацювання МВА, які будуть спрямовані на покращення безпекового середовища у нашому місті, Чернігівська міська рада готова реалізувати, як і з виконанням вищезгаданої інструкції щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

    — Я отримав лист від міської військової адміністрації, в якому її керівник просить покарати працівників міської ради посадових осіб, які відповідають за укриття. Ви знаєте, що тиждень тому він звернувся до правоохоронних органів з подібного питання. З цього приводу дуже короткий коментар — головне в результаті слідства не вийти на самого себе.

    Наголошую, ми чекаємо від військової адміністрації на конкретні кроки, а не політичні заяви. Інакше для чого її створювали? Якщо вони будуть запропоновані, то, звичайно, вони будуть відпрацьовані з нашого боку.  — говорить в.о. міського голови Чернігова.

За інструкцією, розробленою МВА, всі укриття мають бути забезпечені місцями для сидіння, ємностями для питної та технічної води, контейнерами для продуктів, баками для нечистот, резервним штучним освітленням, первинними засобами пожежогасіння та надання медичної допомоги, інструментами тощо. Частину з переліченого було придбано коштом бюджету Чернігова і передано старшим будинків ще минулого року. Тепер ця робота буде розширена та продовжена. Ще минулої наради Олександр Ломако дав доручення відпрацювати це питання, провести розрахунки, знайти в бюджеті Чернігівської міської територіальної громади кошти і придбати все необхідне.

Крім того, буде створено комісію, яка проведе обстеження та підготує акти огляду кожного укриття, де буде вказано чого вони потребують, аби відповідати належному стану. Ввійдуть до комісії представники відділу цивільного захисту, ДСНС, управителі. Запропонують долучитися і до цього міській військовій адміністрації.

Минулого тижня, за дорученням в.о. очільника міста, відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення провів моніторинг використання чернігівцями укриттів.

    — За чотири дні, з 15-те по 19-те червня було обстежено 212 будинків. В укриттях знаходилося 15 осіб. А за тиждень, з 19-те по 26-те, перевірено 264 будинків. В укриттях під час сигналу повітряна тривога знаходилося 11 осіб, — повідомив начальник відділу Григорій Годун.

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.