Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 23:51:04

Як два лікаря та дві медсестри об’їхали 35 сіл і зробили тисячу щеплень

26.06.2023   11:15Агенцiя

Наприкінці лютого 2023 року у Козелецькій та Бахмацькій громадах Чернігівської області стартували виїзди мобільних бригад з вакцинації в межах проєкту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров’я".

Дві бригади, кожна у складі лікаря, медичної сестри та водія, щотижня виїжджають до одного чи кількох сіл, щоб наблизити послуги з вакцинації до найбільш вразливих категорій населення – літніх людей, людей з хронічними хворобами, маломобільних тощо. Це саме ті пацієнти, які становлять групу ризику щодо важкого перебігу COVID-19 та інших інфекційних хвороб.

За чотири місяці бригади здійснили 40 виїздів до 35 населених пунктів і зробили загалом 1000 щеплень проти коронавірусної хвороби, дифтерії та правця. Причому половина пацієнтів були людьми віком 60 років і старше.

– Ми відчуваємо, що на нас чекають у громаді, – говорить медична сестра Козелецького ЦПМСД Тетяна Суржик. – Особливо старенькі люди, маломобільні, – вони не мають змоги кожного разу їхати в райцентр до медзакладу. А багато кому навіть поговорити про свої проблеми немає з ким. Тож ми і консультуємо, і вакцинуємо, і надаємо психологічну підтримку.

Пані Тетяна зазначає, що вони з лікаркою бригади Іриною Бригинець завжди підлаштовуються під людей та ситуацію. Якщо людина неспроможна дістатися до фельдшерського пункту, до неї приходять додому. Якщо в селі взагалі немає медзакладу, вакцинальним пунктом стає магазин або навіть автомобіль.

Роман Сторожук, лікар Бахмацького ЦПМСД і член мобільної бригади, до якої також входить медична сестра Світлана Дзюба, підтверджує, що питання доріг і транспорту є однією з основних причин відкладання вакцинації або відмови від неї.

– Дороги дуже погані. До деяких сіл ми добиралися півтори години, – розповідає пан Роман. – Люди, особливо старенькі, не в змозі подолати такі відстані ані фізично, ані матеріально. Мобільна бригада – це єдина можливість для них провакцинуватися та особисто поспілкуватися з лікарем. Тому із собою ми завжди маємо додаткові інформаційні матеріали для пацієнтів, термометр та пульсоксиметр.

Над організацією виїзної вакцинації працюють не тільки члени самої мобільної бригади, але й місцеві фельдшери та старости, які розміщують оголошення, телефонують місцевим мешканцям, щоб запросити на щеплення, формують списки, готують місце тощо. Це велика командна робота, у тому числі інформаційна. Адже щоб сформувався запит на вакцинацію, люди мають отримати знання про інфекції, їхні ризики, способи захисту від них, безпеку вакцин тощо. За розповсюдження доказової інформації про інфекції та вакцинацію у фокусних громадах проєкту в Чернігівській області відповідає координаторка від ГС «Коаліція за вакцинацію» Романа Сопотницька. Вона разом із командою експертів проводить зустрічі з освітянами, батьками, майбутніми мамами та вимушено переміщеними особами.

– Уже близько 500 осіб взяли участь у таких зустрічах і дізнались достовірну інформацію щодо вакцинації дітей та дорослих, – розповідає Романа Сопотницька. –  Велика кількість людей саме від нас почули про необхідність вакцинуватися від правця та дифтерії в дорослому віці, а також про важливі рекомендовані щеплення для малечі та людей з груп професійного ризику, насамперед педагогів та вихователів.  

Попри те, що, наприклад, у Козелецькій громаді не працює жоден дошкільний заклад, а зі шкіл офлайн-навчання відбувається тільки у двох, педагоги активно включилися в тему вакцинації, працюючи одночасно і з дітьми, і з їхніми батьками. Адже здоров’я вчителя, а значить і весь освітній процес, залежить у тому числі від здоров’я учнів, від того, наскільки відповідально їхні родини ставляться до Календаря щеплень і того, чи слідують вони сучасним рекомендаціям щодо додаткових вакцин.

Нагадаємо, що незважаючи на оголошення Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що COVID-19 уже не є надзвичайною ситуацією для системи охорони здоров’я, люди все ще хворіють, а не вакциновані люди, часто переносять хворобу важко і можуть навіть померти від ускладнень. Тому вакцинація триває. Якщо ви вже отримали одну або дві дози вакцини, слід продовжити щеплення. А якщо досі не були вакциновані, то варто розпочати прямо зараз. Усім повнолітнім людям рекомендовано отримати 4 дози протиковідної вакцини задля найкращого захисту від важкого перебігу, госпіталізації та смерті у результаті ускладнень. Як і раніше, в групі ризику — літні люди, а також люди з хронічними захворюваннями.

Щеплення можна отримати у будь-якому центрі первинної медико-санітарної допомоги. А дізнатися про актуальний графік виїздів мобільних бригад у Бахмацькій та Козелецькій громадах Чернігівщини можна за посиланням: https://cutt.ly/BwwJ6SxX

джерело

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.