Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 01:28:30

21 червня - цей день в Україні та в світі

21.06.2023   08:08Агенцiя

ДЕНЬ 483 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 483 RUSSIAN AGRESSION

21 червня відзначають Міжнародний день йоги, Всесвітній день гідрографії, Всесвітній день гуманізму, Всесвітній день жирафа, Всесвітній день рукостискання, Свято музики, Міжнародний день скейтбордингу, День денного світла.

В Україні - День працівника служби контролю за регульованими цінами, День скіфської пекторалі, у Канаді - День корінних народів, у Польщі - День підприємця, у Німеччині - День сну, у США - День штату Нью-Гемпшир.

Православна церква вшановує пам'ять великомученика Феодора Стратилата.

День пекторалі

Пектораль із Товстої могили або Золота пектораль - нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н.е., вагою 1150 грамів, діаметром - 30,6 см.

На думку вчених, пектораль була виготовлена грецькими майстрами-торевтами на замовлення скіфської знаті в другій чверті IV століття до н.е. в ювелірних майстернях Афін або Пантікапея.

Пектораль знайшли 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень центрального поховання в кургані скіфського періоду Товста Могила поблизу міста Покров Дніпропетровської області. Керували експедицією українські вчені-археологи Борис Мозолевський та Євген Черненко. Вони виявили у двох гробницях численні золоті прикраси, серед яких була і пектораль. Її, разом із залізним мечем у піхвах, оздоблених золотою пластиною, батогом і горитом, знайшли в короткому коридорі, що з'єднував похоронну камеру із вхідною ямою.

Національний музей історії України оголосив 21 червня Днем пекторалі.

Ще цього дня:

1963 - Кардинал Джованні Монтіні обраний понтифіком Римської католицької церкви Папою Павлом VI.

Іменини: Марта, Василь, Єфрем, Костянтин, Павло, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівщина на розвиток професійної освіти отримає від держави близько 22 млн грн 17:20

Цьогоріч чотири заклади професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області беруть участь у державній програмі з оновлення майстерень – створення на базі профтехів навчально-практичних центрів (далі – НПЦ).

До чернігівського банку, де стався вибух, зробили підкоп із підвалу сусіднього будинку 17:17

"Цей підкоп зробили три тижні тому, десь так. І пісок в дитячому садочку під паркан поклали. Викликали поліцію, вони прийшли, подивилися, сказали, все добре і поїхали. І ось, будь ласка, нормально закінчилося. Коли вони виносили той пісок, невідомо", — каже Ніна.

Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові 11:21

Сьогодні близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Постраждалих людей немає.

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні 11:19

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж. Внаслідок цих подій постраждалих осіб не зареєстровано.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини