Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:45:24

На Чернігівщині утилізовано понад пів мільйона обміняних ламп розжарювання

24.05.2023   09:39Агенцiя

Більше 608 тисяч ламп розжарювання жителі області вже обміняли через поштові відділення на нові світлодіодні, аби зменшити споживання електроенергії у своїх оселях. Загалом Чернігівщина отримала 711 тисяч LED-ламп.

На сьогодні понад 545 тисяч обміняних ламп вже утилізовано, решта – у процесі. Відповідні роботи здійснюють підприємства, визначені на конкурсній основі через систему ProZorro: ТОВ «Іскра-Транс-Логік» (Львів) та ТОВ «Центр управління відходами» (Київ).

До речі, як повідомили в ТОВ «Центр управління відходами», обміняні лампи розжарювання на їхньому підприємстві підлягають переробці. При цьому близько 90% відходів використовуються для власного виробництва ламп – в основному це склобій (76%), ще виробляється пресований алюміній та клейова мастика для з’єднання скляних компонентів.

Нагадаємо, що обмін ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи здійснюється через відділення АТ «Укрпошта» в рамках урядової програми «Світло для України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині роботи з утилізації ламп розжарювання фінансуються за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

До слова, за інформацією Міністерства економіки України, найближчим часом планується друга фаза реалізації урядової програми з енергоефективності, в ході якої обмін ламп розжарювання здійснюватиметься в комунальних закладах освіти, охорони здоров’я та культури. Наразі готуються відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 №25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням».

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини