Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:40:40

Коропська та Новобілоуська громади домовилися про співпрацю із латвійськими містами

22.05.2023   11:37Агенцiя

Представники двох громад з Чернігівщини повернулися із Латвії, де перебували із навчальним візитом.

Він став наступний етапом двосторонніх перемовин, які відбулися наприкінці березня в рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво» що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II). Тоді ж керівники українських та латвійських муніципалітетів домовилися про співпрацю: Коропська громада із латвійським Гулбене, Новий Білоус із містом Кекава.

Візит організувала Асоціація міст України (АМУ), Рада європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) та Латвійська асоціація місцевих та регіональних влад (LALRG) за підтримки Міністерства закордонних справ Латвійської Республіки.  

Навчальний візит розпочався Латвійсько-українським Форумом місцевої солідарності "Перед тим, як...", де розглядались можливості латвійського та українського муніципального співробітництва за програмами Європейського Союзу.

8 травня представники громад під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Латвійській Республіці Анатолієм Куцеволом та першим секретарем Посольства України Леонідом Гребенником обговорили питання відновлення українських громад.

У День Європи, 9 травня, провели партнерську зустріч із керівниками Латвійської асоціації місцевих та регіональних влад (LALRG), отримали інформацію про роботу LALRG та латвійську систему місцевого самоврядування. Зокрема, йшлося про застосування кращих практик поводження з твердими побутовими відходами, які можна успішно застосовувати в Україні.

На зустрічі з колегами у Ризькій міській раді представники самоврядування України дізналися про цифрові рішення в роботі комунальної адміністрації та рішення щодо сталої енергетики для розвитку розумного міста, а також розповіли про свої громади.

10-11 травня представники українських громад відвідали латвійські муніципалітети-партнери – Гулбене та Кекава, де безпосередньо обмінялись досвідом та більш детально обговорили роботу над спільними проєктами подальшої співпраці задля відновлення та розвитку українських територіальних громад.

Юлія Прохоренко, начальниця відділу економіки, інвестицій та інноваційного розвитку Коропської селищної ради, та Юлія Солодка, начальниця фінансового відділу, ознайомлення з муніципалітетом Гулбене розпочали із зустрічі з віце-мером Гуною Швікою та директорами муніципальних департаментів у Гулбенській міській раді. Латвійські колеги охоче поділилися досвідом щодо залучення коштів міжнародних фондів та реалізації успішних проєктів. Сторони домовилися про роботу над спільними проєктами та пошуками грантових та фінансових ресурсів для їх впровадження.

З метою подальшої співпраці віце-мер запропонувала найближчим часом підписати Меморандум про побратимство між Гулбенською міською радою та Коропською селищною радою.

Серед напрямів співпраці Короп-Гулбене були визначені:
-          залучення інвестицій у виробництво будівельних матеріалів з деревини;
-          придбання комунальної техніки (спецтранспорт);
-          будівництво, ремонт інфраструктури водопостачання/водовідведення;
-          поводження з твердими побутовими відходами (роздільне збирання та сортування ТПВ), соціальна сфера, туризм, співпраця з бізнесом.

Представниці Коропської громади побували на будівельному, дерево- та металообробних підприємствах, ознайомилися із системою знезалізнення води в місті. Особливу увагу приділили функціонуванню соціальних служб Латвії та системі надання соціальних послуг мешканцям громади, ознайомившись з роботою Соціального агентства муніципалітету Гулбене, Центром денного перебування людей з інвалідністю, Центром соціальної допомоги. Корисними були відвідини освітньо-інтерактивного центру «Залізниця і пар», знайомство з розвитком туристичної сфери та збереженням культурної спадщини Гулбенського муніципалітету.

«Відвідавши муніципалітет Гулбене, ми мали змогу ознайомитися з досвідом роботи європейських партнерів у сферах, які нас цікавили, та визначитися з пріоритетними напрямками, над якими маємо працювати в громаді найближчим часом. Щиро вдячні Проєкту за можливість відвідати латвійські муніципалітети та перейняти унікальний досвід колег, щоб в подальшому використати отримані знання для розвитку рідної громади» - зазначила Юлія Прохоренко.

«Вдячні Проєкту за можливість налагодження співпраці з європейськими партнерами, особливо за теперішніх умов, в яких перебуває Україна. Досвід, отриманий під час візиту до Латвії, є значним та буде застосований у подальшому для розвитку нашої громади» - підбила підсумок Юлія Солодка.

Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров і його заступник Анатолій Кругол продовжили навчальний візит у муніципалітеті Кекава.

Вони зустрілися з першим заступником голови міської ради Андрісом Вітолсом, очільниками та фахівцями муніципальних департаментів.

Напрями співпраці муніципалітетів Новий Білоус та Кекава:
-          відновлення зруйнованої комунальної та житлової інфраструктури;
-          будівництво бомбосховищ у навчальних закладах;
-          придбання комунальної техніки та шкільних автобусів;
-          обмін досвідом з налагодження навчального процесу та оптимізації мережі водопостачання/водовідведення, впровадження ВДЕ, енергозбереження.

Українська делегація відвідала Баложську середню школу, ознайомившись із організацією навчального процесу та впровадженим у навчальному закладі комплексом енергоефективних рішень. На муніципальних підприємствах отримали інформацію про систему водопостачання та застосування відновлюваних джерел енергії. Також члени делегації ознайомились з роботою обласної муніципальної поліції та її матеріально-технічним забезпеченням.

Представники муніципалітету Кекава презентували три проєкти, реалізовані за підтримки інвестиційного фонду ЄС – центр денного догляду «Gaismas iela» в Кекаві, який надаватиме послуги соціального догляду та соціальної реабілітації, а також проєкти підвищення енергоефективності PII «Ieviņa” в будівлі міської адміністрації Балдоне. Також представники Нового Білоуса ознайомилися з використанням відновлюваних ресурсів у місцевому опаленні в Балдоне, відвідали центр розміщення українських біженців війни в Балдоне та Центр нових ідей у Кекаві.

Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров зауважив:

«Ми невеликий муніципалітет, який у теперішньому складі працює лише три роки. У рамках проєкту ми приїхали до Латвії, щоб повчитися у муніципалітету Кекавського краю та застосувати його кращі практики у Новому Білоусі. На момент вступу України до ЄС наша громада хоче бути готовою використати всі можливості, які надає Європейський Союз, для відновлення та розвитку Новобілоуської громади».

Наступним кроком дружньої міжнародної співпраці стане підготовка спільних проєктів латвійських та українських громад.


Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини