Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:31:58

«Славутич — це Україна» — цієї неділі на місцевих каналах Суспільного

12.05.2023   11:36Агенцiя

Свідчення очевидців та унікальні відеокадри боротьби Славутича з окупантами — у неділю, 14 травня, о 21:00 дивіться в ефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення телепрем’єру документального проєкту Суспільне Чернігів «Славутич — це Україна».

«Це історія про захоплення мужністю і силою українського народу маленького незламного містечка Славутич. Раджу всім подивитися й освіжити в пам'яті ті події й емоції і ще раз переконатися в тому, що Славутич — це Україна», — каже виконувач обов’язків генпродюсера регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий.

«Кожне українське місто, кожна громада, має свою унікальну історію окупації. Історія Славутича дуже відрізняється від всього, що ми бачили в Чернігівській області. Це дуже сучасне місто, побудоване одразу після Чорнобильської катастрофи, розташоване в лісах, в стороні від центральних трас. Коли росіяни наступали на Чернігівщину, на Київ, вони спочатку обійшли Славутич, і вже перед виходом російські війська спробували захопити місто. Їм це не вдалось завдяки місцевим мешканцям, котрі зупинили їх буквально голіруч. Це про героїзм, про справжніх українців, хоча, дуже багато людей у Славутичі народилися в росії і вважали себе росіянами до 24 лютого 2022 року», — каже головна редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик.

У перші тижні повномасштабної війни Славутич став одним із небагатьох українських островів посеред окупованої території Півночі України, відтак опинився у повній ізоляції. Наприкінці березня, перед звільненням Київщини та Чернігівщини, окупанти зайшли у місто. Мешканці Славутича зустріли їх велелюдним мітингом і прогнали. Автор фільму, продюсер новин Суспільне Чернігів Андрій Тіток, раніше зазначав, що «коли російські військові зайшли в Славутич, їх пішли проганяти звідти містяни, не боячись російських куль і гранат», а такого сильного спротиву чужинцям «не очікували як російські окупанти, так і самі люди».
Бої за Славутич, як російські танки три дні затримували українські військові, озброєні лише автоматами, мирний протест тисяч містян, виживання мешканців в умовах блекауту і проблем з постачанням продуктів та, врешті, вигнання росіян з міста — про все це команда Суспільне Чернігів розповідає у документальному проєкті «Славутич — це Україна». Онлайн місцеві канали Суспільного Мовлення можна дивитися на сайтах регіональних філій.
Нагадаємо, ютуб-прем’єра документального проєкту «Славутич — це Україна» відбулася 30 квітня. Це третій документальний проєкт Суспільне Чернігів про воєнну агресію росії на Чернігівщині. Перший з них — трилогія «Битва за Чернігів», вийшла наприкінці 2022 року. Прем’єра ще одного фільму — #Лютий #Опір #Прилуки — відбулася у лютому 2023 року.

 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини