Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:47:03

В селі Шами Чернігівського району зафіксовано викид аміаку в атмосферне повітря

09.05.2023   12:06Агенцiя

Сьогодні у сільському господарстві набуло дуже поширеного застосування безводного технічного аміаку. Безводний аміак - це рідке мінеральне добриво, яке містить 82 % азоту та являє собою безбарвну рідину, яка на повітрі бурхливо кипить і швидко випаровується. Коли потрапляє в ґрунт, перетворюється у газ і утворює сполуки, які поглинаються землею.

У березні поточного року біля села Шами Чернігівського району Чернігівської області сільськогосподарським підприємством проводились роботи із внесення безводного аміаку. При перевантаженні добрива із транспортної цистерни до робочого агрегату сталася аварія в результаті якої відбувся неорганізований викид аміаку в атмосферне повітря. Силами підрозділів ДСНС у Чернігівській області було локалізовано аміачну хмару, що усунуло ризики негативного впливу на здоров’я населення прилеглих територій, але призвело до забруднення ґрунтів сполуками азоту та нітратами.
По цьому факту Чернігівським районним управлінням поліції ГУНП в Чернігівській області здійснюється досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України - забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля.
Фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, які були залучені до огляду місця вищевказаної події, відібрано проби ґрунтів для проведення аналітичних досліджень та з’ясування рівня забруднення земель. За результатами досліджень Екоінспекцієюпроведено розрахунок шкоди, заподіяної державі в результаті забруднення земель через порушення природоохоронного законодавства, який долучений до матеріалів кримінального провадження. Сума збитків складає 2тисячі 756 грн.  
!!Державна екологічна інспекція у Чернігівській області наголошує, на неухильному дотриманні встановлених вимог та правил поводження з пестицидами та агрохімікатами, а також попереджає, що за псування та забруднення земель наступає адміністративна,кримінальна та цивільна відповідальність:
•    згідно статті52 КУпАП сума штрафу, яка накладається за вказані правопорушення,становить 340-1700 грн.,
•    згідно статті 239 ККУ такі дії караються штрафом від 17 тис.грн. до 68 тис.грн. або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Пам’ятаймо, кожні наші дії відображаються на довкіллі, тому робімо свідомі вчинки, які будуть відновлювати та збагачувати навколишнє природнє середовище.

Довідково:
Азот — один із основних елементів, необхідних рослині для росту і розвитку. Для живлення культур нині використовують цілу низку видів добрив, у яких азот міститься в різних формах та кількостях. Але є один вид добрив, який, по суті, є сировиною для решти. Ідеться про аміак, тобто речовину яка є безпосередньо добривом і сировиною для виготовлення інших найпоширеніших азотних добрив — карбаміду, аміачної селітри та ін.
Аміак - це безбарвний газ із різким запахом, схожим на запах нашатирного спирту. Він легший за повітря, тому швидко піднімається вгору. Як рідина, аміак легший за воду, має меншу густину і при виході на повітря утворює слабкий дим (вогненебезпечний, створює вибухові суміші з повітрям, отруйний). Це сильно діюча отруйна речовина, відноситься до 4 класу небезпеки, володіє сильною токсичною дією на організм людини.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.