Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:48:27

На кладовищі в Ялівщині планують створити Меморіальний комплекс загиблим захисникам України

09.05.2023   11:27Агенцiя

Минулого тижня у Чернігівській міській раді відбулася зустріч із родинами та близькими загиблих захисників України, які поховані на кладовищі в Ялівщині. Зараз триває розробка проєкту та обговорення його з близькими наших захисників, яким передбачене облаштування Меморіального комплексу з метою гідного вшанування Героїв.
На недіючому кладовищі в Ялівщині здійснювалися поховання під час активних бойових дій у 2022 році, через неможливість це робити на "Яцево", яке регулярно обстрілювала російська армія. Всього там було поховано 1188 осіб, серед яких 75 військових. Пізніше, 194 з них, за рішення близьких, ексгумовано та перепоховано. Решта родин прийняли рішення цього не робити, а тому місця поховань вимагають благоустрою.
У Чернігівській міській раді прийняли рішення розробити проєкт та облаштувати на кладовищі в Ялівщині Меморіальний комплекс. Планується, що він буде на 150-160 поховань, матиме центральну алею, місце для прощання, облаштовані доріжки.
Наразі ж потрібно визначитись із візуальним виглядом комплексу, матеріалом для надгробків, їх кольором та розміром. Ескізи можливих варіантів вигляду були презентовані родинам загиблих під час зустрічі.


—  Коли ми говорили про впорядкування цього цвинтаря, то виникла слушна думка, крім того, що там має бути порядок і забезпечений необхідний благоустрій, має бути обговорений проєкт Меморіального комплексу, для того, щоб гідно вшанувати пам’ять про наших Героїв, і таким чином продемонструвати повагу до них.

Ми вже проводили зустрічі з напрацювання попереднього проєкту, вносили правки, а зараз представники підрядної організації презентують його. Ви подивитесь, і якщо в цілому у вас не буде зауважень, то буде доручення робити вже робочий проєкт. Якщо будуть якісь пропозиції, то потрібно буде трошки більше часу для їх опрацювання, — зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако на початку зустрічі.

Реалізація цього проєкту буде здійсненна за кошти бюджету Чернігівської міської територіальної громади, включно з оформленням місць поховань.

За словами Олександра Ломако, місто завжди підтримуватиме родини загиблих. Зокрема, у питанні будівництва комплексу, враховуватимуться усі пропозиції, роботи будуть виконуватися лише з погодженням рідних усіх загиблих. Єдине прохання від міста — щоб могили були однаково оформлені.
— Ми нікуди не поспішаємо, але місто, звичайно, зацікавлене в тому, щоб роботи розпочалися вже в цьому році. Звичайно, у вас можуть виникнути питання, які будуть враховані, і 100% без вашої згоди ми нічого робити не будемо, — запевнив в.о. міського голови. — Єдине прохання — щоб всі батьки розуміли, що могили мають бути однакової форми і розміру. Ми знайдемо баланс між всіма побажаннями. Місто жодним чином не намагатиметься схилити до якоїсь точки зору, тільки консенсус і спільне рішення. Прошу донести до інших родин нашу позицію: якщо це буде загальний міський комплекс, то через роки вигляд буде набагато кращий, ніж, якщо поставити для всіх різні пам’ятники.
За підсумками цієї зустрічі, загалом до формату Меморіального комплексу питань не було, але запропоновані ескізи, орієнтовно протягом двох тижнів, будуть обговорюватися зі всіма родинами.



Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини