Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:12:54

Централізоване гаряче водопостачання у міжопалюваний сезон: яка ситуація у Чернігові

04.05.2023   11:55Агенцiя

Як надаються послуги гарячого водопостачання в міжопалюваний сезон і чому до 40% містян зараз їх не отримують. Під час загальноміської щотижневої наради 4 квітня в.о. міського голови Олександр Ломако звернувся до керівників АТ "Облтеплокомуненерго" та ТОВ "ФІРМА "Технова", яка орендує ТЕЦ, надати пояснення стосовно ситуації.

Зазначимо, що на загальноміській нараді завжди присутні як представники установ та комунальних підприємств ЧМР, так і об'єктів критичної інфраструктури.

Від "ОТКЕ" сьогодні був голова правління Олексій Щербина, від ТОВ "ФІРМА "Технова" не було нікого. За словами заступника міського голови Сергія Фесенка, представники фірми-орендаря Чернігівської ТЕЦ не виходять на зв'язок. Останній раз на загальноміській нараді в.о. директора ТОВ "ФІРМА "Технова" Дмитро Аркатов був 11 квітня 2023 року.

Абоненти АТ "Облтеплокомуненерго" будуть з гарячою водою
За словами голови правління Олексія Щербини, підприємство отримало ліміти за спеціальними цінами, що дозволить надати послугу з гарячого водопостачання абонентам ОТКЕ.

— Урядом було подовжено дію Постанови №812, яка забезпечує постачання газу компанією "Нафтогаз Трейдинг" за спеціальними цінами. Ця постанова подовжена до 31.08.2023 року. До цього місяця ми отримали ліміти на постачання природного газу, що дозволить забезпечити постачання гарячої води.

Зазначимо, що підприємство продовжувало надавати цю послугу і після завершення опалювального сезону. Про це Олексій Щербина доповідав на загальноміській нараді 11 квітня. Для цього були отримані додаткові ліміти на постачання природного газу у квітні.

Послуга гарячого водопостачання для абонетів ТЕЦ

Абоненти ТЕЦ не отримують послугу з гарячого водопостачання як тільки було завершено опалювальний сезон у місті. 11 квітня на загальноміській нараді у муніципалітеті в.о. директора компанії-орендаря Дмитро Аркатов повідомив, що гарячої води у квітні не буде, бо "... "Чернігівгаз" збирається виводити газопровід для ремонту до кінця квітня цього року, тому на ТЕЦ газу можливо не буде до кінця квітня. Після закінчення газ технічно поступати буде, але ціна газу ж поки що невідома".

Як зазначилося вище за текстом головою правління ОТКЕ, питання з лімітами і ціною вже вирішене. Олексій Щербина повідомив під час сьогоднішньої наради, що за його інформацією, ТОВ "ФІРМА "Технова", отримала також ліміти.

—  Для них (ТОВ "ФІРМА "Технова" — ред.) також були надані ліміти цього газу за спеціальними цінами, в обсязі близько 2 мільйонів метрів кубічних. Я не можу коментувати чи достатньо цієї кількості для забезпечення послуги гарячого водопостачання на всі чотири місяці, але на певний період гаряча вода може бути, — говорить Щербина.

В.о. міського голови Олександр Ломако, отримавши таку інформацію, говорить наступне.

— Ну, чуючи цю інформацію, ми розуміємо, що це саботаж, злочинний саботаж з боку "Технови", бо і ліміти у них є, і все у них є. На останній нараді, коли був в.о. директора Аркатов, він щось розказував про аварійні роботи "Чернігівгаз", про які він дізнався заднім числом, бо ще раніше, чим ці роботи почалися, вони на "Водоканал" надіслали відповідний лист. Зараз їм вже точно немає чого розповідати, ну вони не приходять і не розповідають, а люди через це страждають.

Відрегувати на це мають правоохоронні органи, говорить Олександр Ломако. Відповідне публічне звернення він зробив під час наради.

— Ви всі керівники і ви всі знаєте, що як швидко по якихось другорядних дрібницях порушуються кримінальні провадження, робляться показові обшуки, забираються памперси зі сховища будинку культури (Міський палац культури ім. В. Радченка  — ред.), чи порушується, яка за рахунком, справа по неправильному звільненню міського голови, бо не подобається як його відсторонили. А питання, яке реально турбує містян, то ми бачимо бездіяльність, в тому числі, правоохоронних органів.

Я думаю, якщо б вони реально цікавилися ситуацією в місті, то вже зараз там би були перевірки, обшуки і вжиті заходи, щоб змусити їх виконати своє зобов'язання і забезпечити базовою послугою містян. Давати гарячу воду — їх обов'язок. Є договір, який вони заключають з мешканцями міста, є зобов'язання, є тариф і так далі.

Я хочу щоб ми, Сергій Іванович (заступник міського голови Фесенко С.І. — ред.), з юристами, Віктор Михайлович (заступник міського голови Геращенко В.М. — ред.), підготували звернення до Національної поліції. Хай вони розбираються з цим питанням, тому що "Технова" ігнорує наші наради, не виходить на зв'язок, а їм, до речі, треба готуватися до звіту на наступну сесію міської ради на вимогу депутатів, я думаю, що це вже має бути питанням не нашим, а правоохоронних органів, які мають вжити термінових заходів, щоб цього орендаря змусити виконувати свої зобов'язання перед містянами.

Нагадаємо, що договір оренди Чернігівської ТЕЦ ТОВ "ФІРМА "Технова" закінчується 20 серпня 2023 року.

— Ну не буває так, що 23 роки орендар орендував цілісний майновий комлекс, заробляв на цьому, практично нічого не вкладалось, а потім, коли закінчився опалювальний сезон, коли ми розуміємо, що заробляються кошти в міжопалювальний сезон, коли почалося літо, коли потрібно готуватися до наступного опалювального сезону, забезпечувати послуги гарячого водопостачання, то "нате вам ключі, ми пішли, розбирайтеся самі". Ні, так дорогенькі, не буде.  Ми проведемо інвентаризацію, ми, я сподіваюсь, нас підтримає держава, і проведуть державний аудит витрат.

Якби дійсно правоохоронні органи були зацікавлені в покаранні за порушення і в законності, були б справи по цьому. А я думаю, що вони будуть, рано чи пізно. Потім ми приймемо всі акти і тоді тільки вони підуть з цього комплексу, і місто буде там займатися.

Я прошу вважати це публічним зверенням до правоохоронних органів про злочинну бездіяльність.  Я вважаю, саботаж і халатність орендаря, через яку страждають десятки тисяч чернігівців, це не іграшки і не жарти, — говорить Олександр Ломако.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.