Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 19:27:35

На Чернігівщині затверджено дворічний план заходів із реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору

01.05.2023   14:11Агенцiя

Відповідне розпорядження підписав начальник Чернігівської ОВА 27 квітня. Документ передбачає проведення низки заходів в усіх шести основних напрямах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні: суспільна та громадянська безбар’єрність, освітня, економічна, інформаційна, фізична та цифрова.

    «Говорячи про безбар’єрність, одразу спадає на думку фізична, тобто можливість кудись потрапити без перешкод, пересуватися. Звісно, і над цим потрібно працювати, але загалом питання значно ширше. До всього, свої корективи внесла війна. Тому значну увагу приділили медичній та освітній сферам. Приміром, до наявних викликів додалося облаштування укриттів. Маємо думати і про реабілітацію наших захисників та захисниць, повернення їх до нормальних умов життя. Сподіваємося, що тут нам допоможе пілотний проєкт зі створення освітнього центру ветеранського розвитку на базі регіональних вишів», — прокоментував начальник ОВА В’ячеслав Чаус.
Зазначимо, що минулого тижня Уряд підтримав План заходів з виконання Стратегії на 2023-2024 роки. Попередньо схвалений Радою безбар’єрності документ визначає 4 пріоритетні напрямки роботи:

    безбар’єрний простір;
    безбар’єрні товари;
    безбар’єрні послуги;
    безбар’єрна інформація.

Для контролю за реалізацією Плану заходів буде запроваджено електронний моніторинг, який демонструватиме  прогрес у виконанні всіх запланованих заходів окремо по кожному напрямку. Він буде доступний як державним органам, так і громадськості.

Координатором реалізації Стратегії визначено Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Сама ж архітектура змін зі створення безбар’єрного простору розробляється урядовою командою за підтримки першої леді України Олени Зеленської, за ініціативи якої у 2021 році й була прийнята Національна стратегія на період до 2030 року. Її шість основних напрямків:

    суспільна та громадянська безбар’єрність, яка передбачає забезпечення рівних можливостей участі всіх людей та суспільних груп у житті громад та держави;
    освітня безбар’єрність – створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя;
    економічна безбар’єрність – забезпечення умов та можливостей для працевлаштування, заняття підприємництвом молоді, жінок, літніх людей, людей з інвалідністю тощо;
    інформаційна безбар’єрність – умови, за яких люди, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують їх потреби та можливості;
    фізична безбар’єрність – створення середовища, в якому громадські споруди та публічні місця, транспорт і послуги є фізично доступними для всіх суспільних груп;
    цифрова безбар’єрність – забезпечення доступу до інформації, комунікації, публічних та інших послуг онлайн для всіх суспільних груп, включаючи літніх людей, людей з інвалідністю, людей, які проживають у сільській місцевості тощо.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини