Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:08:52

Шукатимуть наркотики, вибухівку та людей: у Чернігові кінологічний центр Нацполіції взяв 6 цуценят на навчання

19.04.2023   10:23Агенцiя

Шукатимуть наркотичні засоби, вибухівку і розшукуватимуть людей. Кінологічний центр головного управління національної поліції в Чернігівській області взяв шість цуценят для підготовки виконання завдань. Під час активних бойових дій службові собаки через пережитий стрес втратили можливість виконувати завдання, а тому була потреба почати виховувати молодих.

Маленьку Челсі навчають пошуковій роботі. Вона за запахом має виводити поліцейських на слід.
"Зараз робиться висхідна точка умовного супротивника. Службова собака буде вчитися нюхати її. Висхідна точка робиться на м’ясі, а потім буде апартувальний предмет".

А бельгійській вівчарці малінуа Ваканді п'ять місяців і вона проходить соціалізацію. Далі її вчитимуть затримувати правопорушників.
"Зараз, у віці п'яти місяців, ми з нею всюди. До того сідаємо в тролейбус, поїхали, інші звуки, інші люди, хто звертає увагу, це для собаки важливо. Ближчі п'ять-вісім кілометрів ми все вже обходили. Центральний ринок, магазини такі не пускають", — розповідає інспектор-кінолог з пошуку вибухівки та зброї кінологічного центру Дмитро Страдомський.
Це роблять для того, щоб жоден чинник в майбутньому не відвернув увагу собаки від виконання завдання, каже Дмитро Страдомський.

"Щоб не сталося так, що умовний злочинець палкою вдарив, собака злякалася, не відпрацювала. В цих прикладах собака повинна працювати на 100%. Собака повинна постійно вдосконалюватись, так, як і людина. Постійно чомусь навчатись, постійно вдосконалюватись. Не тільки у затриманні, по пошуку. Постійно собаку потрібно тримати в певному тонусі, щоб вона хотіла працювати".
Кінолог розповідає, що відпрацьовують собаки зазвичай, коли є вже певна загроза або людині, або поліцейському.

"Це зазвичай буває, що там грабіж, якісь затримання. В реальному житті, якщо особа чинить опір, тобто чи намагається застосувати зброю, чи втікає. В реальній службі, працюючи, їздивши на семінари, розмовляючи з працівниками СБУ, собака діє на всі 100%".

Загалом у в кінологічному центрі головного управління Національної поліції в Чернігівській області з’явилося шестеро цуценят. Вони приїхали до Чернігова з Хмельниччини, оскільки була потреба у службових собаках.

"Під час бойових дій деякі наші собаки втратили можливість якісно працювати. Вони пережили стрес, це були вибухи, тому в деяких випадках вони лякаються і якісно не можуть далі працювати. Це слідова робота, пошук наркотичних засобів, пошук вибухівки, пошук трупів, людських залишків, це теж є зараз актуально. В цих напрямках і будемо готувати", — розповів заступник начальника кінологічної служби Євгеній Дмитренко.
4-місячного лабрадора Сіріуса будуть готувати до пошуку наркотичних речовин.
Молодший інспектор-кінолог Наталія Бруй каже, що у лабрадорів дуже гарні носові пазухи, вони дуже добре чують запахи.
"Спочатку перше, що треба робити, це соціалізація, це привчання цуценяти до навколишнього середовища, до людей, до місцевості, до інших собак. Все відбувається у формі гри, навчання також у формі гри. Тобто, навчаємо ми все на апортерувальному предметі, це улюблена іграшка. Іграшка підкладається до, так сказати, імовірних запахів, імітаторів, і собака просто буде шукати свою іграшку".

suspilne.media

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини