Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:23:51

Питання розірвання договору оренди та повернення ЄМК Чернігівська ТЕЦ виноситимуть на державний рівень

06.04.2023   11:23Агенцiя

На щотижневій загальноміській нараді в муніципалітету 4 квітня обговорили питання повернення єдиного майнового комплексу Чернігівської ТЕЦ в комунальну власність, який вже 22 роки знаходиться в оренді ТОВ ФІРМА "Технова". Доповідав заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко та начальник фонду комунального майна Олексій Єпінін.

Рішення про дострокове розірвання договору оренди скасоване
На останньому засіданні сесії 30 березня депутатами Чернігівської міської ради було скасовано рішення міської ради від 31 травня 2022 року про дату дострокового припинення договору оренди ЄМК — 31.03.2023 року. Чому довелося скасувати раніше прийняте рішення, пояснив начальник фонду комунального майна ЧМР.

— Фонд комунального майна на підставі рішень сесії міської ради, за якими було надано згоду на дострокове припинення договорів ЄМК, було проведено інвентаризацію у травні. Відповідно до Порядку повернення ЄМК, затвердженому Фондом державного майна, були створені комісія з інвентаризації всього майна, комісія по розмежуванню, а також укладені угоди щодо послідовності діяльності щодо повернення ЄМК.

Станом на 31 грудня 2022 року роботу було виконано.

Фондом комунального майна оголошений конкурс на залучення суб’єкту оціночної діяльності. На конкурсі визначене ТОВ «Інвестком» (Київ), яке має відповідні ліцензії. Після проведеної інвентаризації, на підставі трьохстороннього договору, за яким ФКМ був замовником щодо незалежної оцінки, а "Технова" — платник, за цим договором у строк до 17.02.2023 року матеріали незалежної оцінки мали бути передані до фонду комунального майна на опрацювання та роботи комісії по розмежуванню майна.

Але, у зв’язку із затриманням надання фінансової звітності, а саме, балансу та звіту про фінансовий результат ТОВ «ФІРМА «Технова» до незалежного оцінювача, ці роботи не було виконано у строк. Матеріали незалежної оцінки були надані лише 20.03.2023 року. Відповідно до угоди про послідовності діяльності до цього терміну комісії повинні були опрацювати усі матеріали та скласти передавальний та розподільчий баланс. Відповідно, робота не була закінчена, ми були вимушені зупинити роботу по достроковому припиненню договору оренди, — пояснив  Олексій Єпінін.

Тобто, достроково припинити договір оренди ЄМК з ТОВ фірма «Технова» від 25.12.2000 №1 неможливо через:  

недотримання строків оформлення звіту про оцінку майна та рецензії на звіт, неможливе проведення робіт зі складання  передавального та розподільчого балансу з виділенням по кожному рядку комунальної частки та частки орендаря, оформлення та підписання трьохстороннього акту приймання-передачі майна, без порушення вимог порядку повернення орендованих цілісних майнових комплексів державних підприємств після припинення або розірвання договору оренди, затвердженого Наказом Фонду державного майна України 07.08.1997 № 847.
Строк дії договору оренди закінчується 20 серпня 2023 року
Саме тоді розпочнеться процедура повернення ЄМК у комунальну власність, згідно норм чинного законодавства.

— Складність повернення єдиного майнового комплексу полягає в тому, що процес передачі є заполітизованим, супроводжується кримінальними справами, де лунають звинувачення в тому, що посадові особи Чернігівської міської ради у змові з власниками ТОВ фірма «Технова» ініціювали дострокове припинення договору-оренди цілісного майнового комплексу та його відновлення за рахунок коштів міського бюджету. При цьому, ще й по завищеним цінам, — говорить заступник міського голови Чернігова Віктор Геращенко.

Одна з головних проблем при поверненні єдиного майнового комплексу (ЄМК — далі) —  наявність боргів за спожитий природний газ, а це — 1,6 млрд грн станом на 1 березня 2023 року, йшлося під час наради.

— Законодавство про теплопостачання передбачає, зокрема, що такий правонаступник, а у нашому випадку – комунальне підприємство «Теплокомуненерго» — стає правонаступником за борговими зобов’язаннями за спожитий енергоносій. Зрозуміло, що передача ЄМК з борговими зобов’язаннями приведе до фактичного банкрутства комунального підприємства зі зривом підготовки до наступного опалювального сезону та негативно вплине на міський бюджет міста Чернігова в цілому, — каже заступник міського голови і продовжує. — На моє глибоке переконання, у разі повернення ЄМК разом із зазначеними вище боргами стане прямою підставою для порушення чергової кримінальної справи через завдані збитки місцевому бюджету. У разі прийняття ЄМК без зазначених боргів за спожитий природний газ — також буде приводом для мотивації НАК «Нафтогаз України» звернутися до правоохоронних органів, наслідком чого буде відкриття кримінальної справи.

Проблем багато, каже заступник міського голови, і без глибокого аудиту боргових зобов’язань, урахування позиції національної комісії за результатом ліцензійної діяльності підприємства, дотримання всіх процедур строкового припинення договору оренди погашення заборгованості, і головне —  врегулювання питання заборгованості за спожитий природний газ з  НАК «Нафтогаз-Трейдінг» —  вирішення питання не є можливим. Потрібне спільне рішення.

— На моє глибоке переконання, вирішення цього питання потрібно винести на державний рівень, створити державну комісію, а для цього необхідна відповідна Постанова Кабінету міністрів України. Зважаючи на вище викладене, пропоную винести зазначене питання на розгляд наступної сесії Чернігівської міської ради та визначитися щодо подальшої долі єдиного майнового комплексу, наступних кроків для фонду комунального майна міськради та прийняти відповідне звернення, — підвів риску під сказаним під час наради Геращенко.

Заслухавши доповіді в.о. міського голови Олександр Ломако сказав готувати проєкт рішення і виносити на наступне засідання сесії.

— Готуйте проєкти рішень на наступну сесію, яка, я думаю відбудеться у травні. І треба розуміти, що до 20 серпня не так і багато часу. Питання надзвичайно важливе. Я думаю, що це питання не тільки для нас, але й для держави надзвичайно важливе. Потрібно якось спільно його вирішувати.

За всією мішурою політичних маніпуляцій, люди не розбираються у цьому питанні, не хочуть розбиратись, читають якусь маячню, вірять в неї, переказують.

Це важливе питання для всього міста, ми все робимо для того, щоб обов’язково зробити його в термін. Але, без сприяння і позиції держави, ми в цьому питанні не справимся, тому що є борги за газ, які значно перевищують можливості міського бюджету. І друге — є орендар, який за 22 роки через відсутність інвестицій довів підприємство до стану, коли місто має приймати і суттєво думати, що з ним робити. Крім того, є законодавство, яке обмежує у цьому питанні, є статті, які зобов’язують забрати ці борги на себе. І малоймовірно, що знайдуться бажаючі займатися цим бізнесом в умовах, коли тарифи удвічі менші за собівартість, а держава вже другий рік компенсувала 0 гривень різниці в тарифах і водоканалу, і теплогенеруючим підприємствам.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини