Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:26:27

На Чернігівщині розробляється карта регіональних сервісів для постраждалих від гендерно зумовленого насильства

08.03.2023   10:03Агенцiя

Робоча група з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство у Чернігівській області планує свою діяльність на поточний рік. Найперше, що потрібно зробити, — уніфікувати інформацію про наявні послуги для постраждалих та спеціалізовані сервіси, щоб включити їх до системи перенаправлення в регіоні. Ці та інші робочі питання обговорили члени згаданої групи під час засідання, яке провела сьогодні заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Нагадаємо, що робоча група створена згідно з рішенням Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, яка діє при ОВА, у листопаді минулого року (у співпраці та за підтримки Субкластера з питань гендерно зумовленого насильства та Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні). До її складу ввійшли представники структурних підрозділів ОВА, правоохоронних органів, державних установ, делегати від міжнародних інституцій та громадських організацій.

    «З часу нашої останньої зустрічі Чернігівській ОВА спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення та громадськими організаціями, зокрема Лігою ділових та професійних жінок, вдалося відкрити «кризову кімнату» при центрі соціально-психологічної допомоги. Зараз працюємо над удосконаленням роботи мережі, — зазначила Жанна Шерстюк. — Для реалізації відповідних програм маємо й державну підтримку — чекаємо розподілу державної субвенції на створення центрів протидії домашньому насильству у громадах».

Щодо плану на 2023 рік — члени робочої групи до кінця березня мають надати свої зауваження і пропозиції.

Також оперативно потрібно зібрати оновлену інформацію про доступні послуги з реагування на гендерно зумовлене насильство в області, щоб розробити мапу наявних сервісів для подальшого її поширення серед населення.

Серед розглянутих — питання доцільності безпекових аудитів з виявлення ризиків з гендерно зумовленого насильства у місцях проживання ВПО. Оскільки в області немає спеціальних центрів для внутрішньо переміщених осіб, подібні моніторинги Жанна Шерстюк запропонувала застосовувати у модульних містечках.

Наступну зустріч робоча група запланувала на квітень. Нагадаємо її мету — забезпечити на регіональному рівні належну координацію щодо реагування на гендерно зумовлене насильство, в тому числі домашнє, через кластерний механізм на рівні ООН. Нині ж в області продовжують діяти 30 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, зокрема 4 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та 26 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини