Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:45:29

12 січня: Цей день в Україні та в світі

12.01.2023   11:02Агенцiя

ДЕНЬ 323 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 323 RUSSIAN AGRESSION

12 січня в Україні відзначають День українського політв'язня.

Також цього дня святкують Всесвітній день доньки (ще одне свято, крім 25 квітня), а в США відзначають День рудих і Національний день фармацевта. В Індії – День молоді.

У 1820 році в цей день в Англії було засновано Королівське Астрономічне Товариство, а 1998 року в Парижі підписано Протокол про заборону клонування людини. У 1967 році була вперше кріонована (заморожена) людина. 1981 року відбулася прем'єра серіалу "Династія" на телеканалі ABC. У 2008 — створено кримськотатарську вікіпедію.

Православна церква вшановує пам'ять преподобної Анісії Солунської, яку в народі називали Анісією Зимовою та Порізухою, бо 12 січня різали гусей та свиней до Василівого вечора.

День українського політв'язня

День українського політв'язня – відзначається в Україні щороку 12 січня на пропозицію В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дата була обрана на честь річниці початку масової хвилі арештів шістдесятників 12 січня 1972 року. Ці події увійшли в історію як "генеральний погром", саме тоді Чорновіл, а також ще близько 10 відомих дисидентів були заарештовані в Києві та Львові.

Спочатку День українського політв'язня відзначався самими політичними арештантами у місцях відбування ув'язнення. Але зараз цей пам'ятний день відомий широкому загалу як акція протистояння репресіям і жорстокості панівного режиму.

Ще цього дня:

1816 - Уряд Франції видав указ про вічне вигнання сім'ї Бонапарта з країни;

1848 – Початок революції проти Фердинанда ІІ, короля Двох Сицилій;

1990 – Румунія першою з країн Східної Європи та колишніх членів Організації Варшавського договору заборонила Комуністичну партію;

1991 – Обидві палати Конгресу США дозволили президенту Джорджу Бушу використати силу для припинення агресії Іраку в Кувейті;

2005 - З мису Канаверал запущено космічний апарат Deep Impact.

Церковне свято

12 січня православна церква вшановує пам'ять християнської святої Анісії Солунської, яка постраждала за віру за часів правління імператора Максиміліана. Мешкала мучениця у християнській родині у грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила у пості та молитві.

Іменини: Антон, Данило, Ірина, Лев, Макар, Марія, Онисія, Тимон, Федора, Феодосія, Ярина.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.