Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:14:14

Як переживають війну люди з діагнозом ВІЛ/СНІД?

30.11.2022   11:06Агенцiя

За 9 місяців цього року в Чернігівській області виявлено 265 нових випадків ВІЛ-інфекції. В порівняні з минулими роками, ця цифра не збільшилась. Але вона могла би бути меншою, якби не бойові дії на нашій території. Війна – це завжди кров. А кров - один із можливих шляхів передачі ВІЛ. Тому кількість звернень в області щодо обстеження на ВІЛ, починаючи з квітня, відчутно зросла. Про це розповідає піар-менеджерка ГО «Відродження нації» Ірина Кравець.

За час, коли на Чернігівщині йшли активні бойові дії, народилося двоє дітей з ВІЛ-інфекцією через те, що не було можливості вчасно призначити їм профілактику. В мирний час такі випадки практично виключені.
«Треба припинити ланцюжок передачі вірусу»
За словами пані Ірини, під час воєнних дій люди потрапляють у небезпеку не лише через ворожі обстріли та бомбардування. Ті, хто має захворювання та потребує постійного прийому ліків, може постраждати через відсутність медикаментів. Менш доступною стає і рання діагностика.
«Для того, щоб зупинити епідемію, потрібно вчасно дізнатися про свій діагноз і припинити ланцюжок передачі вірусу. І обов’язково приймати лікування, аби жити повноцінним життям, - наголошує наша співрозмовниця. – Так, за два місяці – в жовтні та листопаді ми виявили вже 15 позитивних результатів».
У стресових умовах частіше практикується ризикована сексуальна поведінка — незахищені статеві контакти, часта зміна сексуальних партнерів. А в наш час найчастіше інфікування відбувається статевим шляхом.
Аби впоратися зі стресом, отриманими психологічними та фізичними травмами, деякі люди вдаються до зловживання алкоголем, наркотиками. Один із найпоширеніших способів вживання наркотиків за відсутності звичайних наркотиків або замісної підтримувальної терапії - ін’єкції. І це так само один із розповсюджених шляхів передачі ВІЛ-інфекції.
-    Отже, якщо ви потрапили до «групи ризику», варто подбати про своє здоров’я та перевірити статус. Сьогодні люди з діагнозом ВІЛ/СНІД, котрі проходять АРТ (антиретровірусну терапію), живуть багато років повноцінним життям. Цей діагноз давно перестав бути вироком, - переконує Ірина Кравець.
Де зробити тест і отримати допомогу в Чернігові?
Безкоштовний тест можна отримати в офісі ГО «Відродження Нації» в Чернігові (вул. Івана Мазепи, 3) та в деяких медичних закладах нашого міста та області. Зокрема,  у Чернігівській обласній лікарні, Чернігівській міській лікарні № 2», Ніжинській центральній міській лікарні, Борзнянській міській лікарні, Новгород-Сіверській центральній міській лікарні ім. І. Буяльского. Діагностика проводиться в рамках Проєкту «HealthLink: прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІД в Україні».
Жителі Чернігівщини, в яких виявлений ВІЛ за останній час, здебільшого – представники так званих «груп ризику». Це люди, які вживали наркотичні речовини ін’єкційно. Або перебувають у стосунках з такими людьми чи мали незахищений секс. Зверталися, зокрема, чоловіки, які користувалися послугами працівниць секс-індустрії. Саме тому вони вирішили перевіритися та дізналися про свій діагноз.  
-    Основне завдання нашого проекту – діагностика, - продовжує пані Ірина. - Даємо людині можливість пройти цей тест безкоштовно. У нас є оральні тести – це взагалі швидко. Щоб його отримати, проводимо анонімне анкетування. Бо нема сенсу використовувати тест, якщо людина не вела ризиковану поведінку. Якщо був незахищений статевий акт – так, це ризик.
Безкоштовно цей тест можуть отримати також військовослужбовці та їх дружини, бійці ТРО, внутрішньо переміщені особи, а також споживачі ін’єкційних наркотиків. І для цього навіть не обов’язково приходити до офісу організації чи лікарні.
Можна самостійно замовити тест на сторінці ГО «Відродження нації» у соціальній мережі  Фейсбук за посиланням https://fb.watch/h4EOjWtQUh/, заповнити певну форму та залишити адресу Нової пошти, на яку співробітники організації відправлять вам тест, який ви зможе зробити самостійно.
Якщо тест виявиться позитивним, у листі є номери, за якими можна звернутися, тому що тема дуже делікатна.

ГО «Відродження нації»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.