Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:35:39

Напрямки діяльності міста на 2023 рік визначені. Але чим житиме Чернігів, в першу чергу, залежатиме від безпекової ситуації

25.11.2022   10:10Агенцiя

Забезпечувати функціонування міста в умовах війни, продовжити відновлювати пошкоджені об'єкти інфраструктури, сприяти стабільному функціонуванню економіки. Це кілька з пріоритетних напрямків, за якими планує жити та працювати Чернігів протягом наступного року. Вони визначені проєктом Програми економічного та соціального розвитку на 2023-й, який погодили на засіданні виконавчого комітету 24 листопада.

Документ розроблений з урахуванням особливих умов і наслідків, спричинених повномасштабним російським вторгненням, для забезпечення відновлення та подальшого розвитку територіальної громади міста в короткостроковій перспективі.

    — У сфері територіальної оборони основні зусилля пропонується зосередити на забезпеченні публічної безпеки населення та виконання завдань національного спротиву в умовах воєнного стану та в мирний час.

    В житлово-комунальному господарстві забезпечуватиметься робота об'єктів критичної інфраструктури та міських комунальних служб, відновлюватимуться пошкоджені об'єкти. Першочергово буде проводитися  реконструкція водопровідних мереж та систем каналізації, капітальний ремонт пошкоджених мостів та реконструкція Меморіальної каплиці на честь загиблих Захисників України.

    У сфері транспорту передбачається продовження відновлювальних робіт, внесення змін до транспортних маршрутів для покращення якості надання послуг пасажирських перевезень.

    Робота з міжнародних відносин буде направлена на налагодження співпраці та взаємодії з європейськими країнами через їх муніципалітети.

    У сферах освіти та медицини планується проведення капітальних ремонтів із застосуванням сучасних безпекових та енергозберігаючих технологій, у сферах культури, туризму та спорту передбачається відновлення закладів, що постраждали внаслідок військової агресії, формування учбових програм та облаштування  приміщень, що будуть пристовані до умов воєнного стану, — прокоментувала напрямки діяльності міста у 2023-му заступниця начальника управління економічного розвитку Віталія Ярещенко.

Чернігівський міський голова зауважив, що ця Програма є формальним документом із зазначенням базових позицій. Життєдіяльність міста наступного року залежатиме від низки факторів, одним із яких є широкомасштабна війна і цинічні злочини росії проти цивільного населення.

    — Прийняття цієї Програми є формальністю, адже, на сьогоднішній день навіть нерозуміння графіку подачі електричної енергії, як наслідок дає неповне розуміння податків.  Адже це на сьогодні, в першу чергу, б'є по бізнесу. Страждають всі підприємства — від малих до великих. Відповідно, це і рівень заробітних плат страждає, рівень податків і так далі.

    Друга є причина, ми не знаємо скільки коштів будемо витрачати (на безпекові заходи — ред.) і як будуть розгортатися військові події, але, ми будемо їх витрачати стільки скільки буде необхідність, це наш пріоритет на сьогодні, — сказав Владислав Атрошенко.

Зазначимо, що 2022-й став роком викликів та навантажень на всі міські структури та підприємства. Внаслідок активних бойових дій було пошкоджено/зруйновано об'єкти критичної інфраструктури, школи та дитсадки, приватні житлові та багатоквартирні будинки, підприємства тощо. Починаючи з квітня, як тільки російського окупанта наші військові вигнали з чернігівської землі, почалося поступове і системне відновлення міста. Крім того, було реалізовано заходи зі зміцнення обороноздатності  (облаштовано блок-пости, спостережні пункти, захисні споруди та вогневі позиції).

Для визначення основних напрямків діяльності міста у наступному році, прописаних у Програмі економічного та соціального розвитку на 2023 рік, було виконано аналіз демографічних показників, а також даних економічного та соціального розвитку Чернігова.

Демографічна ситуація. За інформацією, яка міститься в реєстрі територіальної громади, станом на 1 листопада кількість осіб, місце проживання яких зареєстровано у місті, становить 276,2 тис. осіб.

У структурі населення переважають жінки. На початок 2022 року їх питома вага складала 54,4 %, а чоловіків – 45,6%. Чернігів має регресивну вікову структуру населення. За 6 місяців цього року в місті народилось 506 малюків, що на 38% менше, ніж за відповідний період минулого року; померло – 2 558 особи, що на 16% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Міський бюджет.  За січень-вересень 2022 року до загального та спецфондів бюджету, враховуючи офіційні трансферти, зараховано 2345,1 млн грн, що складає 78,3 % призначень звітного періоду з урахуванням змін.

Обсяги надходжень за 9 місяців 2022 року збільшились на 85,3 млн грн, або на 3,8 %, через отримання більшого обсягу надходжень власних та закріплених джерел доходів, зокрема, податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військових, тоді як обсяг отриманих трансфертів значно зменшився.

Ринок праці. Номінальна середньомісячна зарплата штатних працівників станом на 1 лютого склала близько 11 853 грн (+ 4 % до рівня 2021 року). Штатні працівники суб’єктів господарювання міста отримували заробітну плату на 18,7 % меншу, ніж в Україні.

У Чернігівському міському центрі зайнятості протягом січня-жовтня 2022 року отримували послуги 6 868 безробітних, що на 8,2 % менше, ніж у відповідному періоді 2021 року.

Соціальний захист. За інформацією департаменту соцполітики ЧМР,  станом на 1 жовтня призначено субсидії 25 210 домогосподарствам для оплати житлово-комунальних послуг під час опалювального сезону 2021/2022 років (близько 28% домогосподарств міста).

Бізнес. За 9 місяців 2022 року кількість економічно активних суб’єктів малого та середнього підприємництва зменшилась з початку року на 1,7 % і склала 19 226 суб’єктів господарювання, з них 2 618 – юридичні особи (на 17 % менше, ніж у попередньому році).

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини