Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:32:49

В обласному центрі запрацювала перша «кризова кімната»

25.11.2022   09:17Агенцiя

Кімнату кризового реагування для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, відкрили сьогодні у Чернігові. Ініціативу спільно реалізували обласна військова адміністрація, Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA Ukraine), БФ «Ініціатива», ГО «Ліга ділових і професійних жінок України» за фінансової підтримки компанії Avon Cosmetics Ukraine. Цього ж дня було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Фондом ООН у галузі народонаселення та Чернігівською ОВА.

Проблемами людей, які потерпають від насильства, досі займався обласний центр соціально-психологічної допомоги, що діє на Чернігівщині вже майже 16 років. До слова, нині тут тривають відновлювальні роботи — приміщення центру було пошкоджене під час бойових дій у березні.

    «Завдяки нашим партнерам ми маємо можливість вийти на якісно новий рівень надання допомоги жителям області, які постраждали від насильства. Адже започаткування в межах діяльності центру нової служби — «кризової кімнати» — це ще один вагомий крок на шляху розбудови механізму відповідної комплексної допомоги в нашому регіоні», — наголосив заступник начальника ОВА Дмитро Іванов під час тематичного круглого столу за участі партнерів та представників дотичних структур.

У кімнаті кризового реагування можна отримати прихисток від кривдників, включаючи перебування разом з дітьми, а також психологічну та юридичну допомогу.

Осередок захисту створений з дотриманням міжнародних стандартів. Тут зроблений ремонт, проведено оснащення меблями та побутовою технікою, дотримані норми інклюзивного проживання.

    «Завдяки “кризовій кімнаті” постраждалі від гендерно зумовленого насильства можуть отримати більш широкий спектр послуг. Надзвичайно важливо, що цю підтримку ми надаємо у тісній співпраці з урядом та місцевою владою», — підкреслив заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, координатор з надзвичайних ситуацій Мустафа Елканзі. Він додав, що створюючи подібні сервіси, UNFPA надає підтримку у покритті певних прогалин, що можуть наразі існувати. В жодному разі не йдеться про заміщення діяльності державних органів і створення їм паралельних систем.

Новостворений заклад одночасно може прийняти до 10 осіб. Він містить дві житлові кімнати, одну — для приготування їжі, а також кімнату для роботи з психологом, юристом, фахівцем із соціальної роботи.

Потрапити у «кризову кімнату» можна за скеруванням уповноваженого підрозділу органу Нацполіції та обласного центру соціально-психологічної допомоги. Термін цілодобового перебування складає від 10 до 20 діб. Це час потрібний для розуміння проблеми та пошуку рішень.

Право на влаштування до кризової кімнати мають:

– повнолітня постраждала особа;

– особа, яка не досягла повноліття, але перебуває (перебувала) у зареєстрованому шлюбі;

– дитина у разі її прийняття до кризової кімнати разом з матір’ю або особою, яка її замінює.

Довідково. Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами UNFPA працює у 150 країнах. Зокрема в Україні — з 1997 року.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини