Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:55:23

Чернігівська міська рада: про Чернігівську ТЕЦ без маніпуляцій

29.09.2022   11:56Агенцiя

У зв'язку зі зверненням Чернігівської міської ради до Уряду з проханням провести екстрене засідання Штабу з підготовки до опалювального сезону під час воєнного стану, щоб не допустити зрив опалювального сезону у місті, відповідаємо на найактуальніші питання, пов’язані з цим рішенням.

Чернігівська ТЕЦ

Чернігівська ТЕЦ


Зазначимо, що на сьогодні ЄМК КЕП “Чернігівська ТЕЦ” знаходиться в оренді ТОВ ФІРМА “ТЕХНОВА”, місто планово готується до опалювального сезону. Але, у зв’язку із запитами ДБР та прокуратури на завершальному етапі процедури дострокового розірвання договору оренди між фондом комунального майна ЧМР та ТОВ “ФІРМА “ТЕХНОВА”, міська рада вирішила звернутися до Уряду та почути їхню позицію, і запропонувати кілька альтернативних варіантів.

 

 

Договір оренди ТЕЦ закінчувався у 2023 році

 

З грудня 2000-го року єдиний майновий комплекс КЕП “Чернігівська ТЕЦ” був орендований ТОВ “ФІРМА “ТЕХНОВА”. Договір закінчувався у серпні 2023 році.

 

Про те, що угоду не планують продовжувати, а ТЕЦ повернуть в управління міста, неодноразово говорив Владислав Атрошенко. Зокрема, і під час останніх місцевих виборів у 2020 році, інформуючи громадськість про свої наміри.

 

Чернігівський міський голова аргументував це тим, що продовжити договір оренди — ще більше загнати ТЕЦ у скрутне становище через неефективне управління орендарем. А врешті, так як ТЕЦ є власністю громади, то рано чи пізно її доведеться повертати і розбиратися зі всіма накопиченими роками проблемами.

 

Крім того, ТЕЦ давно потребує модернізації та значних капіталовкладень, які можливі лише під гарантії міста.

 

 

Війна як форс-мажорна обставина

 

Чернігівську ТЕЦ російські військові "поливали" вогнем протягом лютого-березня і завдали пошкоджень на суму у близько 800 млн грн.

 

Орендар єдиного майнового комплексу ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» після закінчення активних бойових дій на Чернігівщині звернувся з офіційним листом, датованим 11 травня 2022 року, до Чернігівської міської ради, щодо дострокового припинення договору оренди. Таке прохання пояснював тим, що немає, ані ресурсів, ані власних коштів, аби виконати всі необхідні ремонтні роботи.

 

Заручниками цієї ситуції, в першу чергу, ставали 35 тисяч чернігівських родин — абонентів ТЕЦ, яким загрожувало в опалювальний період залишитися без тепла та 25 тисячам без гарячої води.

 

 

Чому Чернігівська міська рада погодилися на дострокове розірвання

 

Чернігівська міська рада погодилися на дострокове розірвання договору з двох причин. Перша — органи місцевого самоврядування усвідомлюють свою відповідальність за стабільне проходження наступного опалювального сезону. Друга — міська рада не має  законних важелів вплинути на ТОВ “ФІРМА “ТЕХНОВА” і зобов’язати  виконати ремонтно-відновлювальні заходи на ТЕЦ. Чекати компенсації від держави-агресора за понесені збитки немає можливості, адже ТЕЦ потрібно було починати готувати до опалювального сезону.

 

Залишити десятки тисяч осель без тепла і заморозити чернігівців — цього міська влада в жодному разі не могла допустити. Тому, рішенням депутатів під час травневого засідання сесії, було надано згоду на дострокове розірвання договору і розпочато відповідну, тривалу у часі, процедуру повернення комплексу в управління міста.

 

Паралельно з цим, Уряд виділив 99 млн грн на перші відновлювальні роботи на Чернігівській ТЕЦ.

 

 

Чому міська рада звертається до Кабміну тільки зараз

 

Процедура повернення єдиного майнового комплексу КЕП “Чернігівська ТЕЦ, як вже зазначалося раніше, є тривалою у часі, бо передбачає проведення низки процедур. Зокрема, мова про інвентаризацію всього цілісного майнового комплексу, а також виконання незалежної оцінки та незалежного  аудиту. Починаючи з травня, Чернігівська міська рада планово рухалася у питанні повернення ТЕЦ в управління міста і мала закінчити її до початку цього опалювального сезону.

 

У вересні на адресу ЧМР надійшли листи від ДБР та прокуратури, у яких йдеться про те, що вони вбачають у процедурі дострокового розірвання договору змову, яка має звільнити орендаря від сплати боргів кредиторам і відновлення пошкодженої ТЕЦ.

 

Вкотре зазначимо, що Чернігівська міська рада не має законних важелів вимагати в орендаря відбудувати пошкоджені потужності єдиного майнового комплексу, зважаючи, що вони пошкоджена внаслідок форс-мажорної обставини, якою  стала війна.

 

Тому, було прийнято рішення звернутися до Уряду, аби там надали своє бачення майбутнього ТЕЦ.

 

 

Звідки у ТЕЦ борги

 

Станом на 30 липня цього року загальна кредиторська заборгованість ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» складає 813,1 млн.грн, з них за газ: 792,7 млн. грн.

 

Ці борги сформувалися внаслідок: боргу фактично держави перед підприємство за електроенергію (132,5 млн грн) та  різниці в тарифах протягом періоду 2021/2022 року, коли ТЕЦ через відсутність вугілля в країні вимушено перейшла на газ (647,9 млн грн). Якщо ринкова ціна була більше 29 тисяч гривень за тисячу кубометрів, то тариф для населення — трохи більше 7400 грн.

 

 

Чому місто забирає ТЕЦ з боргами

 

Відповідно до статті 22 Закону України «Про теплопостачання» визначено, що договори про постачання та транспортування енергоносіїв укладаються газопостачальною організацією з правонаступниками реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості з оплати спожитих енергоносіїв.

 

Тобто, хто б не був постачальником газу для населення він спочатку має взяти на себе боргові зобов'язання, а потім, якщо пояснювати простими словами, йому відкриють вентиль для отримання блакитного палива.

 

Зауважимо, що в 2023 році, коли договір оренди ТЕЦ ТОВ “ФІРМА “ТЕХНОВА” закінчувався планово, ці борги так чи інакше перейшли б місту.

 

Однак, це не означає, що міський бюджет обов’язково виплачуватиме цей борг. Існує безліч варіантів. Найприйнятніший — списання боргів за газ в зв’язку з тим, що він сформований внаслідок державної політики в сфері тарифоутворення та енергетики. Також, можливе часткове списання або реструктуризація боргу.

 

 

Чи зроблено аудит на Чернігівській ТЕЦ

 

Відразу після того, як Чернігівська міська рада отримала лист від “Технови” з проханням достроково розірвати договір було замовлено аудит у рамках інвентаризації і він у процесі виконання.

 

Також зазначимо, що Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко неодноразово публічно звертався до правоохоронних органів, аби вони перевірили діяльність орендаря ТЕЦ. Адже технічний стан основного і допоміжного енергетичного обладнання ТЕЦ викликав питання,  як, власне, і обсяги фактично виконуваних ремонтів і модернізацій.

 

Зі своєї сторони, Чернігівська міська рада не мала можливості протягом всього терміну оренди здійснювати контроль за діяльністю на ТЕЦ, так як це покладено державною на НКРЕКП.

 

У зв'язку з цим зараз міська рада і звертається до Кабміну, аби там також визначилися з долею ТЕЦ.

 

 

Хто політизує питання підготовки міста до зими?

Навколо ситуції з Чернігівською ТЕЦ та підготовки міста до зими поширюється дуже багато чуток та маніпуляцій. Ті, хто грає в політику, «нагріваючись» на війні, зараз намагаються інформаційно перевести увагу суспільства з реального скандалу щодо гуманітарної допомоги на Чернігівщині на уявний скандал щодо Чернігівської ТЕЦ.

Гучні заголовки, про начебто провал опалювального сезону тому підтвердження.

Це зрозуміла технологія, але вона безвідповідальна. Адже її заручниками стають майже 100 тисяч чернігівців — абонентів ТЕЦ.

 

 

Опалювальний сезон в Чернігові розпочнеться вчасно

Місто робить все від себе залежне аби подати вчасно тепло в оселі чернігівців, а з ним і гарячу воду. Саме тому ремонтні роботи ТЕЦ були невідкладно розпочаті як тільки орендар ЄМК повідомив що бажає розірвати договір і не збирається займатися відновленням комплексу.

На сьогоднішній день немає підстав стверджувати, що щось вплине на підготовку ТЕЦ до опалювального сезону

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини