Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:14:43

У Тупичеві вчилися формувати екосвідомість громадян

01.09.2022   13:39Агенцiя

Як допомогти громадянам усвідомити, що чисте довкілля – проблема не лише голови громади чи працівників ради, зрозуміти цінність середовища, в якому вони проживають, чим екосвідомі люди відрізняються від інших, ‒

з’ясовували експерти та представники Тупичівської громади під час семінару «Участь державних органів та місцевого самоврядування у формуванні екологічної свідомості громадян». Він проходив 30 серпня 2022 р. в рамках реалізації проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони довкілля Тупичівської громади на засадах партисипації». Проєкт реалізується за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety».

Насамперед зупинилися на ключових позиціях щодо збереження навколишнього середовища у Глобальних цілях сталого розвитку ООН на 2015–2030 рр., засадах державної  та регіональної екологічної політики як важливих складових сталого розвитку. Зокрема відзначено, що громада не може стояти осторонь екологічних проблем, що стосуються регіону або держави в цілому, та має активно включатися в процеси збереження водних, земельних, лісових та інших природних ресурсів.

Як відзначили експерти, Тупичівська громада – це «така собі Чернігівська область в мініатюрі», причому не лише за контурами на мапі, а й за своїм природним різноманіттям. Тому в рамках дискусії про природно-ресурсний потенціал громади учасники зустрічі зійшлися на думці про перспективність поєднання її розвитку в економічній, соціальній та екологічній сферах. Отже, агровиробництво та переробка сільськогосподарської продукції, але з дотриманням екологічних норм; інфраструктура та послуги для населення; захист довкілля через освітній, науковий та рекреаційний компоненти, як вирізняють Тупичівську громаду.

Але найголовніше ‒ власне ставлення до природних ресурсів, що використовуються та довкілля, де ми живемо, і який приклад подаємо власним дітям. Отже, що може зробити кожен з нас, щоб покращити стан довкілля громади?

Найпростіше як можна кожному у громаді подбати про довкілля – прибрати територію навколо будинку чи садиби, вздовж вулиці, річки та озера. Серед наступних ініціатив – створення зелених насаджень, що просто необхідно для водойм, які стрімко міліють, боротьба з бур’янами, прибирання та розчищення паркових зон. Також громада може розробити свій екологічний календар, проводити толоки, дні довкілля, долучатися до загальноукраїнських та міжнародних природоохоронних акцій, з активною участю шкільної та студентської молоді.

 Учасників зустрічі цікавили можливості щодо залучення грантів на запровадження роздільного збору та переробку сміття, компостування органічних відходів, очищення води та збереження територій природно-заповідного фонду на території громади.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Останні новини Чернігівщини

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

Підготовка до опалювального сезону: Чернігівська громада отримає 4 «міні-ТЕЦ» 15:00

USAID Україна через Проєкт енергетичної безпеки у співпраці з командою Мінінфраструктури, Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП, НКРЕКП розгортає мережу малої та середньої когенерації.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини