Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:48:11

Дмитро Федоров: "Більше половини речей, які мені за ті дні довелося зробити і пережити — я би в звичайний час ніколи і не уявив би. Але ми витримали і вистояли. Попереду — відновлення"

04.08.2022   12:27Агенцiя

Новобілоуська ТГ — приміська, відстань від центру громади до обласного центру — 10 км. Тож наприкінці лютого — протягом березня її мешканці опинилися в епіцентрі боїв за Чернігів.

«Щодня ми бачили, як над Новим Білоусом пролітали снаряди, якими ворог обстрілював Чернігів — і які летіли у відповідь від наших захисників. У кожному селі громади стояли окупанти. Не було зв’язку, світла, газу, — розповідає  голова Новобілоуської громади Дмитро Олександрович ФЕДОРОВ. — Але найбільше вражало, як змінювалися самі люди: одні виявилися зовсім не такими надійними, як думалося, а інші, від кого не чекав, віддавали останнє і ризикували життям».

Дмитро Олександрович розповів докладніше, що відбувалося в населених пунктах громади:

«У Рівнопіллі відголоски близьких боїв чули вже 24 лютого, а 25 лютого почалися масові обстріли. Через Кувечичі й Довжик кількатисячна колона росіян ішла безперервно два дні. У Деснянському окупанти стояли майже три тижні, у Халявині й Полуботках — місяць. Кошівка, Юріївка, Рижики… У громаді вважайте немає населеного пункту, який би ворог оминув. Найбільше постраждали Рівнопілля і Старий Білоус».

Громада зазнала руйнувань: понад пів сотні будинків зруйновані, сотні пошкоджені. Є загиблі.

«У Новобілоуській громаді повністю знищено 58 будинків, 52 сім’ї потребують житла. Ще 240 будинків мають пошкодження різного ступеня. Загинули 32 людини. Я маю медичну освіту, тому фактично з перших днів повномасштабного вторгнення агресора виконував у Новому Білоусі ще й роль медика. Можу сказати, що люди помирали не тільки від ворожих снарядів: дехто не пережив стресу від жаху, який відбувався навколо, у досить молодих людей просто не витримувало серце», — додає Дмитро Федоров.

Жили без зв’язку, електрики, газу.

«Телефони перетворилися на звичайні ліхтарики — зв’язку не було, — говорить голова громади. — Світло зникло в перші дні. У Рудці, Мохнатині, Редьківці, Кувечичах через тиждень вдалося відновити електрику, в інших населених пунктах — ні. В березні, під час обстрілів Нового Білоуса і Старого Білоуса, ворог двічі пошкодив газову трубу».

Населені пункти біля Чернігова були відрізані від постачання продуктів.

«Нам вдавалося кілька разів прорватися то в Ріпки по хліб, бо там працювала пекарня, то в Чернігів. Але під час третьої поїздки в місто одного з чоловіків, який зголосився їхати, поранили, тож ми вирішили більше не ризикувати. Жили на тому, що в людей було. Іноді допомагали місцеві підприємства. СВК «Полісся» в Кувечичах мололо й роздавало борошно — люди могли пекти хліб», — продовжує розповідь очільник громади.

«У Новому Білоусі зірвали міст, але ми зробили кладку, щоб мати змогу переправляти хоча б машини швидкої допомоги. Важко поранених намагалися відвозити в лікарню в місто. Одна така поїздка залишила особливо сильне враження. 15 березня на Новий Білоус скинули бомби, були поранені. Ми везли важкопоранену в обличчя людину в лікарню. У мирний час це кількахвилинна поїздка. А тут через кожні 100 метрів — блокпост, потрібно зупинятися, мають бути перевірки — військові зазирають в машину, бачать поранення — і вже не ставлять питань. І так один блокпост за іншим. Ми не знали, чи довеземо людину живою — але, на щастя, поранений вижив».

«Більше половини речей, які мені за ті дні довелося зробити і пережити — я би в звичайний час ніколи і не уявив би. Але ми витримали і вистояли. Попереду — відновлення», — підсумовує Дмитро Олександрович.

#ОТГ_Інформ_Чернігівщина

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.