Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:00:28

МОЗ: 9 технік, які допоможуть батькам відновити емоційну рівновагу під час війни

01.08.2022   10:37Агенцiя

Війна — це постійне перебування в режимі виживання. У зв’язку з постійною тривогою та емоційною напругою наша психіка зараз потребує особливої підтримки.

Разом з психологинею та експерткою проєкту “Важливо як ніколи” Наталею Пашко розповідаємо про ефективні техніки відновлення емоційної рівноваги, та на які реакції організму варто звернути увагу.
Якщо ви знаходитесь у відносній безпеці, важливо відстежувати такі симптоми:
-    посилене серцебиття навіть в стані спокою;
-    проблеми зі сном;
-    відсутність апетиту;
-    раптове тремтіння;
-    панічні атаки, відчуття браку повітря;
-    нав'язливі спогади; неприйняття змін, які принесла війна;
-    відчуття запахів та/або звуків, які нагадують про травматичну подію;
-    відмова наповнитись ресурсом: вийти на прогулянку, зробити собі щось приємне.

Вони сигналізують, що ваша психіка потребує допомоги. Не соромтесь звертатись до професіоналів/ок – лікарів/ок-психотерапевтів/ок або групи підтримки для батьків. А деякі техніки, щоб опанувати свої емоції, ви можете практикувати вже зараз:

•    Озирніться і назвіть три речі. Наприклад: “Я бачу дерево, червону квітку та корабель”. Так ми заземлюємось і повертаємо психіку в стан “тут і зараз”.
•    Стежте за тим, як ви дихаєте. Дихання повертає нас у тіло. Покладіть вашу долоню на живіт, вдихайте носом та видихайте ротом, можна через звучання “ааа” або “ооо”.
•    Стисніть кулаки. Відчуйте легке поколювання нігтів на долонях (обережно, якщо у вас довгі нігті). Це також повертає нас до тілесних реакцій.
•    Станьте прямо. Пальцями ніг виконуйте рухи, наче загрібаєте землю.
•    Якщо ви відчули запах, який повертає до неприємних спогадів — понюхайте щось контрастне.
•    Практикуйте з дітьми техніку безпечного місця. Це може бути сфантазоване місце. Попросіть дитину намалювати або сконструювати його з чого завгодно.
•    Тілесні техніки — наприклад, обійми. Також можна встати на підлогу, трохи зігнути ноги, нахилити голову та потрясти, ніби хочете витряхнути з себе свою тривогу.
•    Техніка ковдринка. Обійміть себе руками дуже міцно. Така техніка точно сподобається дітям! Важливо обіймати плече та низ живота. Так ми ніби кажемо своєму тілу, що поруч є захист. Це може допомогти, якщо ви в укритті й чуєте звуки вибухів.
•    Не забувайте про доступні приємності. Приділіть собі час на те, щоб посмакувати ранкову каву або просто побудьте кілька хвилин в тиші. Знайдіть точку заземлення особисто для вас.

Авторка:
Анастасія Вишневська
Залучена експертка
Наталія Пашко
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини