Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:08:01

Як у Москалях від москалів унікальні вишиванки рятували

20.05.2022   08:20Агенцiя

Війна в Україні показала справжніх українців навіть у селі Москалі, яке за 30 кілометрів від Чернігова.

До війни тут був приватний музей українських старожитностей - кілька хат і понад  три тисячі рукотворів хрестиком  і гладдю. Краєзнавець Юрій збирав їх упродовж 30 років: шукав, купував - іноді селяни їх самі приносили, йдеться в ТСН.

У село Москалі на півночі українського кордону окупанти зайшли у перші ж дні повномасштабного вторгнення. Юрій дуже боявся, що все знищать, тож коли побачив за вікном російську техніку - одразу почав ховати свої скарби. А далі був місяць окупації.

«Напоготові був, якщо виносить до льоху, готувався рятувати від розграбунку, пожежі. Ховатись мені не можна було, я залишався вдома, а може щось десь загасити», - каже чоловік.

Троє дітей, дружина, родичі і сусіди - врятувати колекцію допомагали усі хто залишився у селі. Для схованок обладнали кілька льохів. Туди клунок за клунком  зносили  вишиванки та рушники. Але найцінніший скарб колекціонер заховав  подалі  від дороги, якою  їхали окупанти. 

Поки рашисти в окупації  крали з осель українців холодильники та унітази,  колекціонер  вишиванок з Чернігівщини вивіз і заховав унікальну колекцію старовинних вишиванок із візерунком  білим по білому. Їх у колекції понад три десятки. Юрій показує візерунок вишиванки,  який найбільше ховав від рашистів з коловратом. Давній символ сонця в Україні з давнини був оберегом, але її зараховують до свастики. Такої української вишивки у колекціонера багато.

Юрій не лише колекціонує, він і сам автор сотень вишитих рушників та вишиванок. Усі сорочки вдома для дітей і подушки -  це його рук справа. Вишивання, каже Юрій, то дар і він його успадкував від прадіда.

Під час війни він не припиняє працювати і разом з донькою створює нові рушники.  Їх називає воєнними.

«Раніше дивувало мене, коли попадались рушники Другої світової. Думав, хіба до того людям було, а от довелось і мені на власній  шкурі це відчути»,- розповідає чоловік.

Тепер в селі, де зберігається колекція, інші клопоти через їхню назву, якій понад 370 років. Москалі отримали офіційну назву через російських солдатів, які під час війни Московії з литовцями залишилися тут жити.

«Назва села походить від військовослужбовців, які 1508 року залишились на тій території. Військовослужбовців тоді називали москалі - це солдати», - пояснюють люди.

Окрім вишиваних експонатів, ховали від рашистів і  жовто-блакитну назву села з тризубом. Зараз після деокупації селяни думають, коли той час, аби назву повертати на місце, і чи повертати взагалі.

 Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.