Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:26:59

Щеплення дитини без картки: що важливо знати

15.05.2022   14:35Агенцiя

Під час війни важливо дотримуватись календаря профілактичних щеплень і забезпечити собі й дитині повний захист.

Якщо ви знаходитесь в іншому місті й не маєте змоги щепитись у лікаря, з яким підписана декларація, ви можете вакцинуватись у найближчій лікарні.

Всі дані про щеплення починаючи від минулого року вносяться в Електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ). Тобто лікар зможе потім побачити вакцинальний статус дитини.

Отримання друкованої довідки є не обов'язковим, але на запит/вимогу батьків лікар може видати Довідку про проведені щеплення. Всі наступні щеплення будуть також вносити у цю довідку та ЕСОЗ.

Якщо ви загубили картку дитини, то варто знати, що введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров'я.

Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано авторитетними міжнародними організаціями, такими як World Health Organization (WHO) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.

У ситуації, коли інформація про проведені щеплення конкретної особи недоступна  і немає можливості її отримати або ж відновити, доцільно зробити повторний курс щеплень.

Як повідомляють Ірина Волошина, доктор медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини, та Федір Лапій, лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, у мирних умовах рівень введення додаткових доз вакцин сягає 10% серед загального населення.

В умовах посиленої міграції населення цей показник може зростати. Найчастіше повторно проводять щеплення від COVID-19, кору, правця, гемофільної інфекції, вітряної віспи.

Повторний курс вакцинації має проводитись у тих же дозах, що й при стандартній схемі введення, з дотриманням мінімальних інтервалів з урахуванням віку пацієнта. Рекомендації з вакцинації дітей та дорослих із порушеним календарем щеплень схвалені наказом #МОЗ.

Пам'ятайте, що вакцини, які використовуються в Україні, країнах ЄС, США і Канаді, є перевіреними та безпечними. Немає підвищеного ризику побічних ефектів у здорової дитини.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.