Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:22:25

Відбирали лопати в місцевих, щоб вирити окопи: місяць російської окупації у Вишневому

26.04.2022   22:05Агенцiя

Розбита й спалена техніка, траншеї бліндажів, сміття – у селі Вишневе понад місяць жили російські окупанти. Забирали в місцевих лопати, перевіряли телефони, шукали алкоголь. Тут розташовувались самі ті підрозділи, які гатили по Чернігову.

25 лютого в село Вишневе, що на Ріпкінщині, увійшли російські окупанти. Військовий табір розгорнули у саду. Рили бліндажі – в основному, відібраними у місцевих.

"В людей забирали лопати. Може, в них і свої були. Але тут гребли і лопати, і молотки, і весь інструмент", – розповідає Олена Мойсєєнко, жителька села Вишневе.

Після себе лишили купи сміття та траншеї бліндажів на території близько 10 гектарів, купи підбитої та спаленої техніки. Боєприпаси також були – їх уже забрали піротехніки.

"Вони зі свинарників настягували сіна, соломи. Тюки такі. І на цих тюках спали. Там здоровенні приміщення. Алкоголь шукали, питали. Сперечатися з ними також страшно. Вони стоять і затвором клацають".

У місцевих перевіряли телефони. Олена розповідає, про те, що чужі люди йдуть до хати, попередив собака. Жінка відразу вимкнула і сховала телефон.

"Якби вони взяли мій телефон, вони б мене вбили на місці".

У приміщенні заводу окупанти облаштували штаб і військовий госпіталь. Тут залишилися ноші та закривавлені ганчірки. Над людьми тут не знущалися, але близько підходити до табору не дозволяли.

"Нацисти. Скрізь їм бачились нацисти. Жінка перед ним стоїть – для них не було різниці. Автомат наставляють і шукають нацистів. В порожні хати лізли. Замки зривали".

Жили росіяни і в селі – у покинутих хатах, у приміщенні школи. У дитячому садку. Місцеві кажуть, на формі в окупантів бачили написи «забайкальський військовий округ». Жителі Вишневого розповідають – вперше росіян «накрили» наші військові 25 березня.

"У нас огород там в кінці. То вони і пішки, і полями, і машинами, і "Тиграми", –Тамара Іванівна, жителька села Вишневе.

Невдовзі після цього окупанти пішли.

    "До п’ятої години дня вони вже виїхали. А потім почалися якісь вибухи за селом. Ми думали, що вони село наше підривають. А потім люди розказали, що вони зривали свою техніку биту – не хотіли її тягнути назад".

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.