Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:03:21

Чернігівський мандрівник написав книгу про українців у Парагваї

18.01.2022   12:24Агенцiя

Відомий чернігівський мандрівник, журналіст і письменник Олександр Волощук написав і видав книгу "Парагвайське щастя", в якій розповів про життя українців у Парагваї в період з 1937 по 2017 рік.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли я був у Парагваї, то мав понад 30 зустрічей із нащадками українських переселенців, які перебралися в цю країну в 1937 році. Почуті від них історії я переніс на головних героїв свого роману - членів родини Семенюків (це - чоловік, дружина і двоє дітей), які емігрували з Волині в Парагвай. Там у них народилася третя дитина, потім онуки і правнуки. Я прослідкував життя кількох поколінь родини за період з 1937 до 2017 року, коли я там побував", - розповів Волощук.
За його словами, дія роману починається в 1936 році на Волині, яка на той час перебувала під владою Польщі. Селянам тоді жилося несолодко, вони не мали землі, їх намагалися окатоличити. Парагвай же, після війни з Болівією, потребував людських ресурсів, мав багато землі і звернувся до європейських країн з проханням допомогти з переселенням людей. Коли у волинських селах з’явилися вербувальники, для багатьох селян переїзд у Парагвай став виходом зі скрутного становища. На іншому континенті вони знайшли те, чого потребували.
"Назва твору - "Парагвайське щастя" - відображає сенс переселення і те, що українці там здобули", - зауважив письменник.
Він додав, що цей роман - його другий художній твір. Перший, автобіографічний, під назвою "44 дні" побачив світ 2012 року.
Обсяг нової книги - понад 200 сторінок. Зараз Волощук знайомить із нею потенційних читачів. Одна з презентацій відбулася на Волині в селі Лудин Володимир-Волинського району, де автор "поселив" героїв свого роману. Також він має запрошення представити книгу в Луцькому краєзнавчому музеї.
Зі слів Волощука, його роман - друга в Україні книжка про життя української діаспори в Парагваї. Першу - "Іларія. Ілюзія" - свого часу написав Ігор Чуб, проте вона розповідає про українців, які повернулися з Парагваю додому.
Олександр Волощук народився 23 січня 1972 року на Дніпропетровщині. З 1976 року мешкає в Чернігові. Майже 20 років він подорожує, переважно, автостопом та пішки. За цей час проїхав і пройшов 368 тис. км, відвідав 60 країн світу. Майже в кожній подорожі Волощук вивчав життя української діаспори, досліджував тему масових репресій 1930-1950-х років. За результатами своїх мандрівок Олександр написав і видав 11 книжок.

Фото: Віктор Кошмал
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.