Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:32:20

Коли щеплювати дитину від поліомієліту?

18.01.2022   11:38Агенцiя

Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту.

Це високозаразне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький рівень охоплення щепленнями.
Водночас щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту, адже ліків від цієї хвороби немає. Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:
у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);
у 6 та 18 місяців, а також у та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).
Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.
Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає потраплянню дикого поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.
Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Поліо може загрожувати величезній кількості нещеплених або не повністю щеплених дітей невиліковним паралічем (зазвичай ніг) і навіть смертю протягом кількох годин. 5–10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 1 з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.
Щеплення від поліо можна отримати безоплатно – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. Крім того, якщо ви пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх.
Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.



З повагою
пресслужба Міністерства охорони здоров'я
 

Останні новини Чернігівщини

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.