Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:35:16

Лікар-пульмонолог Іван Тельнов: Бустерна доза — щоб наш імунітет не забував, що таке COVID-19

14.01.2022   16:26Агенцiя

Від 6 січня усі охочі повнолітні українці можуть отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Якщо, звісно, вони вже зробили перші два щеплення та від останнього минуло не менше 6 місяців. Для чого потрібен бустер та як його отримати — йшлося учора у програмі «Сьогодні. Головне» з лікарем-пульмонологом обласної лікарні Іваном Тельновим в ефірі «Суспільного. Чернігів».

— Бустерна доза потрібна для того, щоб наш з вами імунітет не забував, що таке COVID-19 і міг з тим впоратися. Тому що нові різновиди вірусу вже навчилися оминати нашу імунну відповідь. На жаль, з часом, навіть після перенесеної хвороби, навіть після двох доз вакцинації наша імунна відповідь згасає, — пояснив лікар.

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує ревакцинуватися не пізніше, ніж на 9-й місяць після другого щеплення.

Очевидно, що отримання бустерної дози — добровільне рішення кожної людини. Проте Іван Тельнов як лікар наполегливо рекомендує скористатися такою можливістю. Адже нові варіанти коронавірусу здатні уникати імунної реакції організму. Водночас третя бустерна доза захищає і від штаму «Омікрон» та дозволяє хворобі перебігати легше і зменшити ризик потрапляння до лікарні.

Він підтвердив, що кількість нових випадків COVID-19 у Чернігівській області знову поступово зростає, і висловив думку, що через два-три тижні тут може очікуватись значний підйом захворюваності.

До слова, Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб — саме з дати введення бустеру.

Отримати бустерну дозу дуже легко і просто у центрі масової вакцинації (https://vaccination.covid19.gov.ua/list) — так само, як і первинний курс щеплення.

За словами лікарки Наталії Тремби, близько 15% відвідувачів одного з таких центрів у Чернігові приходять саме для того, аби отримати третє щеплення.

Тим не менше та попри широку доступність вакцин, половина жителів Чернігівщини досі взагалі не щепилися від коронавірусної інфекції. Звісно, їм варто відкинути упередження та отримати принаймні першу дозу вакцини. Іван Тельнов наводить дуже простий аргумент, для чого саме: щоб не зустрітися з ним на його робочому місті — у лікарняному відділенні.

— Бачити очі людини, яка помирає від дихальної недостатності — дуже й дуже важко. І це дуже болюча і негарна смерть. Трохи почали забувати, що це — смертельна хвороба і, на жаль, ефективних препаратів від неї ще не винайдено. Ми можемо захистити себе лише за допомогою вакцинації. Ми не можемо вилікувати завжди, але ми можемо запобігти хворобі завдяки вакцині, — наголосив лікар-пульмонолог.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини