Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:47:36

Перший вакцинований від коронавірусу на Чернігівщині розповів чи були побічні ефекти

19.11.2021   09:16Агенцiя

“Магніти не прилипають” — лікар Ігор Кузін, який першим на Чернігівщині зробив щеплення від коронавірусу, через 9 місяців після ін'єкції розповів про самопочуття

Він та ще 9 його колег вакцинувався, коли в Україну надійшла перша партія препарату CoviShield. Чи були побічні реакції і які, чи хворів після щеплення, розповів Суспільному.

"Копита, роги не ростуть, магніти не прилипають, в аеропорту можна проходити вільно ці металошукачі".

Ігор Кузін – перший житель Чернігівщини та друга людина в Україні, яку щепили від коронавірусу. Він – завідувач загальногосоматичного відділення обласної лікарні, яке за потреби перепрофілюють у ковідне. Першу дозу CoviShield (це індійський аналог AstraZeneca, -ред.) він отримав 24 лютого, коли в область прибула перша партія вакцини (24 лютого 2021 року, -ред.).

"Я хворів на ковід до вакцинації у серпні-вересні 2020 року. У зв’язку з тим, що ми працювали тут безпосередньо з ковідними хворими, наражалися постійно на небезпеку, коли було запропоновано вакцинацію, я погодився. І увесь колектив практично нашого відділення погодилися одразу. Не хворів я після щеплення, слава Богу", – розповів Кузін.

У той день щеплення зробив лікар-пульманолог цього ж відділення Іван Тельнов. Сказав, як не дивно, досі жодного разу на коронавірус не хворів. За рівнем антитіл у крові слідкував і до, і після вакцинації.

У перший день вакцинації щеплення зробили 10 медиків обласної лікарні, наступного – ще близько 50. Вакцинувала їх мобільна бригада з районного центру первинної медико-санітарної допомоги. За кілька днів щеплювати почали й працівників цього центру.

"За минулий рік майже всі співробітники нашого центру хворіли на коронавірс. Хтось в більш легкій, хтось у важкій формі, але більшість перехворіла. Зараз, після проведення вакцинації, це вкрай рідкі, поодинокі випадки, коли хворіють наші співробітники. Переносять вони, звичайно, у значно легшій формі", – розказала медична директорка Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Логвинчук.

 

За словами Лариси Щербини, протягом минулого місяця на коронавірус захворіли 1 тисяча 4 пацієнти поліклінічного відділення 3-ї міської лікарні. Три чверті з них – невакциновані. З тисячі хворих госпіталізували 75 людей, з них вакцинованих – 12-ро. Тобто, серед щеплених до лікарні потрапив кожен 20-ий хворий, із невакцинованих – кожен 12-ий.

"Звичайно, відчуваємо результати вакцинації. У нас у відділенні близько 120 хворих, 95% з них невакциновані. Пацієнти з важким перебігом хвороби всі невакциновані. Пацієти, які вакциновані, мають середньо тяжкий перебіг хвороби, в них більш сприятливий прогноз, і вони не киснезалежні так, як невакциновані", – розповів Тельнов.

Зі слів Оксани Логвинчук, найбільшу кількість побічних реакцій після ін'єкції зафіксували у перші два місяці вакцинальної кампанії в регіоні. До кінця березня в районному центрі первинної медико-санітарної допомоги зібрали близько 20 таких повідомлень від пацієнтів.

"Це була температура, біль у місці ін’єкції, слабкість, загальне нездужання. Максимально вика температура за той час була в людини після щеплення – 39,6. Це в однієї людини, при чому у співробітника. Це температура, яка трималася 1-2 дні, вона збивалася жарознижувальними засобами. Далі люди вже стали спокійніше до цього ставитися, стали передавати менше-менше цих побічних реакцій. І на сьогодні, це дуже рідкі поодинокі випадки".

За словами головної координаторки вакцинальної кампанії в області Романи Сопотницької, на Чернігівщині першою дозою нині щепились 42% населення, двома – 29%.

суспільне Чернігів

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.