Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:14:20

В Тупичеві вивчали можливості залучення громадськості до захисту довкілля громади

15.11.2021   08:09Агенцiя

Тупичівська громада – одна з небагатьох сільських громад Чернігівської області. Втім з моменту створення у 2017 р. вона щоразу підтверджує свою спроможність, ефективно вирішуючи нагальні питання в умовах обмежених ресурсів та можливостей.

Водночас перед громадою постають завдання, вирішення яких потребує тривалого часу, визначеної послідовності дій та зусиль не лише влади, а й місцевих жителів. Одним з таких питань є захист навколишнього середовища, як основна запорука безпечних та комфортних умов проживання громадян.

«Громадськість може зробити набагато більше, ніж вона може собі уявити», – це ключове гасло семінару «Як громадськість може брати участь у формуванні екологічної політики громади та її реалізації», проведеного Сіверським інститутом у Тупичеві 12 листопада 2021 р. в рамках проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони довкілля Тупичівської громади на засадах партисипації». Проєкт реалізується за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Серед 25 учасників заходу – представники місцевого самоврядування, депутати сільської ради, жителі Тупичева та сіл громади.

Відкрила семінар Лариса Шовкова – тупичівський сільський голова. Вона підкреслила актуальність таких зустрічей для громади, що спонукають її жителів до активного діалогу та праці разом на спільну користь, в тому числі й на вирішення проблем захисту навколишнього середовища.

Експерти семінару зупинилися на ключових характеристиках поняття «громадянське суспільство», основних формах його участі (партисипації) в місцевому самоврядуванні та законодавчому забезпеченні участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення. Зокрема наголошувалося на можливостях жителів громад підготувати та подати на розгляд ради відповідні пропозиції чи ініціативи. У формі фокус-груп учасники семінару спробували створити громадські об’єднання та змоделювати їхню діяльність з точки зору захисту інтересів груп жителів громади, зокрема права на чисте довкілля. На їхню думку, започаткувати таку діяльність нескладно, головне – навчитися домовлятися, довіряти один одному, приймати рішення та виконувати взяті на себе зобов’язання. В якості прикладу звернули увагу на досвід партисипації в польських гмінах, де прозорість, відкритість, креативність та доступність є ключовими умовами у співпраці влади та громади.

Подальша мова йшла про можливості участі громадськості у формуванні екологічної політики, екологічному управлінні загалом та проведенні громадського екологічного моніторингу На основі проведених на початку листопада спостережень щодо стану довкілля та біорізноманіття Тупичівської громади, учасники зустрічі окреслили найбільш її гострі проблеми:

1.     Стан водойм на теренах громади та зниження рівня поверхневих вод (висихання водойм);

2.     Стан та скорочення запасів питної води;

3.     Забруднення навколишнього середовища від діяльності Ковальовського спиртового заводу;

4.     Утилізація відходів від виробництва спиртового заводу.

Присутні на семінарі відзначили важливість почутої інформації, зокрема практичного досвіду участі громадян у місцевому самоврядуванні, підготовки та реалізації екологічних проєктів. Також вони зацікавилися пропозиціями щодо можливостей розвитку зеленого туризму на теренах громади. Наостанок учасники обговорення висловили бажання та готовність брати участь у розробці екологічної політики громади та відповідних ініціатив, бо «громада – це територія, де ми живемо, працюємо, відпочиваємо та відповідно самі собі створюємо довкілля».

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Контакти: Дмитро Казіміров

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини