Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:46:18

На Чернігівщині дикі тварини отримають протисказову вакцину з повітря

27.09.2021   10:00Агенцiя

27 вересня у Чернігівській області стартує планова пероральна імунізація м’ясоїдних диких тварин (лисиць, вовків єнотоподібних собак) проти сказу.

Сказ - одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин і людей, яка вражає центральну нервову систему, з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні собаки та безпритульні тварини.

До слова, на Чернігівщині від початку року випадки сказу (в тому числі у дикій фауні) не реєструвались, зокрема і завдяки проведенню постійної профілактичної роботи. Проте епізоотична ситуація в Україні загалом щодо цього небезпечного інфекційного захворювання вимагає вжиття радикальних заходів. Одне з чільних місць серед них посідає саме пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої протягом останніх кількох років доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Вакцинація на території Чернігівщини буде здійснюватися повітряним розподілом принад з антирабічною вакциною за допомогою літаків АН-2.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертається до жителів регіону з проханням не хвилюватись при вигляді літака, що розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку. Таким чином відбувається процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин від сказу. Також не слід брати брикети з вакциною до рук і переносити з місця на місце.

Тривалість проведення пероральної імунізації на території всієї області буде залежати від  погодних умов.

УВАГА! Розкидання вакцини літаками буде відбуватись над лісовими та сільськогосподарськими угіддями!

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.