Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:43:02

Громади Чернігівщини формують спроможні мережі закладів медицини

23.09.2021   09:54Агенцiя

Яка медична послуга у невеликому селі громади необхідна мешканцям? Фельдшер місцевого фельдшерського пункту може поміряти тиск, поставити крапельницю, зробити укол. Сімейний лікар же може поставити діагноз та виписати лікування, крім того, направить до вузькопрофільного спеціаліста.

Але що зробити, щоб у маленькому селі з’явився цей лікар? Необхідно формувати спроможну медичну мережу громади, адже це ключова умова формування якісної медичної послуги. Про це сьогодні розповідав Євген Мешко, експерт з питань охорони здоров'я Програми «U-LEAD з Європою» під час онлайн консультації «Розбудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я в громадах».
Консультували управлінців медицини Вертіївської, Ладанської, Борзнянської, Комарівської, Лосинівської та Варвинської громад.

«Формування спроможної мережі сьогодні дозволить вам до кінця каденції отримати гарні позитивні результати роботи. Тому що, це складний та тривалий процес, який потребує значних ресурсів і часу для реалізації», - вважає Євген Мешко.

Громади мають проблеми із електронними лікарняними, нова система працює мало часу та є недосконалою. Крім того, медикам доводиться освоювати нове програмне забезпечення, а для цього потрібен час.

«Ми маємо декілька технічних проблем із запровадженням електронних лікарняних. Якщо раніше на паперових можна було виправити помилки, то сьогодні п’яти днів, в які це можна зробити, не вистачає, адже про помилку дізнаємось пізніше», - наголосив Комишов Олег, керівник Ладанського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Також говорили про розбудову мережі ФАП та пунктів здоров’я, збільшення виплат сімейному лікарю за зростання кількості декларацій, фінансування надання медичних послуг мешканцям у закладах інших громад, а також організацію долікарської допомоги у ФП.

«Процес реформування завжди має проблеми, про які потрібно не просто говорити у телефонних розмовах. Необхідно офіційно звертатись до інституцій, які відповідальні за їх розв’язання. Тоді ми матимемо можливість впливати на формування політики», - наголосила Ірина Кудрик, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.