Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:52:01

У Корюківському лісгоспі розводитимуть плямистих оленів. У лісі огороджують більше 100 гектарів

21.09.2021   12:33Агенцiя

Рішення про розведення оленів та поширення їх мисливськими угіддями – це амбітні плани Корюківського держлісгоспу.

Про те, чим воно зумовлене і як втілюватиметься на практиці, з Сусіди.Сіty поділився директор ДП «Корюківське лісове господарство» Андрій Лашко.

Андрій Володимирович розповів, що йдеться про вольєрне господарство для розведення оленя плямистого. Рішення про його облаштування на території лісгоспу директор підприємства прийняв, щоб покращити умови для розвитку мисливського господарства.

Проєкт організації ведення вольєрного господарства вже виготовили та погодили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області та Корюківській міській раді. На Чернігівщині це буде перший державний лісгосп, який розводитиме оленя плямистого.

— На сьогодні мисливське господарство і в нашій області, і в Україні загалом є неприбутковим, — пояснює Андрій Лашко. — Чому? Бо затрати на нього не окуповуються. Так у користуванні Корюківського лісгоспу є мисливські угіддя площею понад 17 тис. га. Підприємство утримує в штаті трьох єгерів і мисливствознавця, платить їм заробітну плату, забезпечує транспортом і пально-мастильними матеріалами, закуповує корми для підгодівлі тварин у зимовий період тощо.

А в дохідну частину майже нічого не надходить, - констатує директор. - Адже відповідно до нашої чисельності диких тварин, ми щороку отримуємо ліцензії на полювання на копитних у кількості всього лише 12 косуль і 3 диких кабанів. За відстрільними картками полювання здійснюється також на пернату дичину та хутрового звіра. Наявна чисельність тварин у наших угіддях не дозволяє підприємству навіть покривати витрати на ведення мисливського господарства, а не те щоб розвивати його. Тому й визріло рішення розводити оленів плямистих, збільшуючи популяцію цих тварин на площі всіх мисливських угідь підприємства в надії на те, що з часом мисливське господарство стане прибутковим. Бо олень для мисливців — дорогий трофей.

За словами директора лісгоспу, на Чернігівщині олень плямистий зустрічається, але в Корюківському районі наразі немає жодної особини цієї тварини. Можливо, через те, що раніше Корюківщина не була його ареалом, а нині природні умови дозволяють йому тут прижитися й освоїтися.

Яким буде вольєрне господарство

Проєктом передбачено, що вольєрне господарство з розведення оленя плямистого займатиме територію загальною площею 104 гектари. Це три з половиною лісові квартали Корюківського держлісгоспу — 104, 94, 95 і частково 103-й.
Проєкт, загальною вартістю 2 млн грн, розрахований на два роки. Цьогоріч передбачене будівництво першої черги — 34 гектари. Решту добудовуватимуть наступного року

Територію вольєру огородять спеціальною сіткою. Вольєр буде під постійною охороною. Передбачений також фото- і відеонагляд. З тваринами працюватимуть єгері та мисливствознавець.

Лісгосп планує розводити до 40 голів оленя плямистого, щороку половину залишаючи для розмноження, а решту — випускати в дике природне середовище. Розпочнуть розведення тварин з придбання 12 особин.
Відремонтована лісова дорога замість «вузькоколійки»

Вольєрне господарство облаштують за півтора кілометра від адміністративної будівлі Корюківського лісництва, справа від лісової дороги. Частково потрапляє в зону вольєра і дорога-«вузькоколійка», якою люди користувалися до цього.

Лісівники кажуть, що «вузькоколійка» - це не дорога, а лісова просікаЛісівники кажуть, що «вузькоколійка» - це не дорога, а лісова просікаАвтор: Наталія Рубей

Натомість за двісті метрів від неї лісгосп капітально ремонтує лісову дорогу з покриттям із суміші щебеню та ґрунту, якою зможуть користуватися всі охочі: від велосипедистів до водіїв великовагового транспорту та вогнеборців. Її протяжність — три кілометри: від будівлі Корюківського лісництва і до Високого.

Лісова дорога на село Високе. Незабаром капремонт тут закінчатьЛісова дорога на село Високе. Незабаром капремонт тут закінчатьАвтор: Наталія Рубей

Ширина цієї лісової дороги — 3,5 метра. Через кожні пів кілометра шляху передбачені місця шириною шість метрів для роз’їзду автомобілів. Невдовзі дорогу облаштують дорожніми знаками, установлять металеве огородження на містку через річку, навколо якого вже висадили плакучу вербу.

У лісгоспі запевняють, що огороджена територія вольєрного господарства жодним чином не зачепить інтересів затятих грибників. Адже вольєр будують у заболоченій місцині, де немає чорничників та грибних місць.


Наталія РУБЕЙ

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини