Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:15:04

Увага! Підвищено розміри штрафів за випалювання рослинності та її залишків

20.09.2021   16:52Агенцiя

З березня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», який значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної й техногенної безпеки.

Нині за випалювання стерні, луків, пасовищ тощо, а також рослинності, її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення передбачено накладення штрафів у розмірі:
— для громадян — від 3 060 до 6 120 грн;
— для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 грн.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:
— на громадян — від 6 120 до 12 240 грн;
— на посадових осіб — від 21 420 до 30 600.
Нагадуємо, що неконтрольоване випалювання сухої рослинності та її залишків несе велику загрозу довкіллю та шкодить здоров’ю людей.
При згоранні рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Вони здатні викликати у людини захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції та навіть онкологічні захворювання.
Також під час випалювання знищується усе біологічне різноманіття — всі види рослин, тварин і мікроорганізмів. Зростає ймовірність виникнення масових пожеж, особливо лісових.
Отже, підпали сухостою, недбале поводження з вогнем — це злочин проти природи, і за нього передбачена адміністративна відповідальність.
Враховуючи масштабність шкоди, яку наносять пожежі, звертаємось до всіх мешканців громад з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки.


Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини