Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:49:39

Поліція Чернігівщини застерігає громадян від шахрайської схеми «ваш родич у біді»

08.09.2021   08:20Агенцiя

Поліцейські закликають мешканців Чернігівщини не довіряти незнайомцям, які телефонують та лякають нещастями, вимагаючи гроші за «розв’язання проблеми». Пам’ятайте: якщо незнайомець вимагає у вас терміново передати кошти – одразу телефонуйте «102».

Ввечері 6 вересня до поліції звернулася 81-річна чернігівка: в обід до неї з невідомого номера нібито зателефонувала дочка і сказала, що потрапила до лікарні. Схвильована жінка погодилася віддати на лікування «дочки» всі свої заощадження. Згодом до неї додому завітав невідомий чоловік, якому пенсіонерка віддала 700 доларів та 70 євро.

Того ж дня від аналогічної шахрайської схеми постраждав 59-річний мешканець Чернігова. Близько 23-ї години на його стаціонарний телефон подзвонила жінка, яка назвалася невісткою потерпілого. Жінка повідомила, що потрапила в ДТП і травмувала людину. Згодом до розмови підключився невідомий чоловік, який представся слідчим. Незнайомець  вивідав у потерпілого точну кількість його заощаджень – 36 тисяч гривень. Постійно тримаючи чоловіка в напруженому емоційному стані, шахрай переконав заявника перерахувати на його банківський рахунок всі кошти нібито для «порятунку невістки».

За обома фактами слідчі Чернігівського районного управління поліції відкрили провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські також наполегливо рекомендують чернігівцям обговорити з родичами похилого віку алгоритм дій, що вбережуть від найпоширеніших шахрайських схем.

Щоб ваші літні родичі не розгубилися у екстреній ситуації, недостатньо просто розказати їм про шахрайські схеми. Складіть разом з ними покроковий план дій: що робити, якщо незнайомець телефонує або приходить додому та лякає нещастями.



Залишіть на видному місці оселі інформаційну листівку, або окремий аркуш з номерами телефонів, які можуть знадобитися в екстреній ситуації.

У будь-якій незрозумілій ситуації — дзвоніть на лінію «102». І пам’ятайте, що на гачок пройдисвітів може потрапити людина будь-якого віку, тож просто зараз подзвоніть своїм батькам чи бабусі з дідусем. Розкажіть їм цю інформацію сьогодні, адже завтра їм можуть подзвонити шахраї

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.