Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:06:33

З 1 жовтня пацієнти зможуть отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”. Як працюють доступні ліки у Чернігівській області

13.08.2021   09:42Агенцiя

НСЗУ почне адмініструвати програму забезпечення інсулінами з 1 жовтня. Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну.

А Національна служба здоров’я відшкодує аптекам, які працюватимуть за договором з НСЗУ, вартість препаратів.

З початком адміністрування програми Національною службою здоров’я України кожен пацієнт  зможе  отримати потрібні препарати, гарантовані державою.

З 1 жовтня і до кінця року на програму виділено 660 млн  грн. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно - за умови запровадження та дотримання певних чітких правил. Програма реімбурсації інсулінів відкриває доступ до ліків для всіх громадян.

Щоб отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”, пацієнту потрібно:

    відвідати ендокринолога
    отримати від ендокринолога індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я
    отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря
    інсуліни можна буде отримати в будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

Головна умова - аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів. Чи має аптека такий договір і чи бере участь у програмі реімбурсації - можна буде уточнити за номером 16 77. Це контакт-центр Національної служби здоров’я України. Де є найближча аптека з “Доступними ліками” можна перевірити й на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі Е-дані.

Важливо зазначити, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог недостатньо, то   сімейний лікар направляє пацієнта до знову ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Тому головне, що повинен зробити пацієнт, - укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій.

Як працюють доступні ліки у Чернігівській області?

 На сьогодні НСЗУ вже відшкодовує вартість ліків проти серцево-судинних захворювань (в т.ч. і профілактику інфарктів та інсультів), бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.  Програма включає 293 лікарських засобів. 70 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Інші - з доплатою.

Щоб скористатися програмою, потрібно отримати електронний рецепт у сімейного лікаря.

Пацієнти можуть отримувати ліки незалежно від місця виписки рецепту та місця реєстрації у будь-якій аптеці з  позначкою “Тут є доступні ліки”.

79% аптек Чернігівщини, які працюють за програмою “Доступні ліки” знаходяться в радіусі 1 км від місць, де мешканці області уклали договір з сімейним лікарем. А 760,7 тис. мешканців області мають укладені декларації з лікарем первинки.

З початку цього року за програмою “Доступні ліки” лікарі первинки у Чернігівській області виписали понад 245 тис. рецептів. Найбільша кількість - понад 174,6 тисячі -  припадає на ліки від серцево-судинних захворювань.

З січня до програми приєдналися вперше  понад 13,1  тисяч  пацієнтів. А загалом програмою користуються 81,3 тис. пацієнтів.

НСЗУ чітко виконує умови співпраці з аптечними закладами та вчасно виплачує кошти. У 2021 році НСЗУ відшкодувала аптекам області понад  5,7 млн грн. А за весь час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 26,7 млн гривень.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини