Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:20:47

Прокуратура повертає майже 130 га особливо цінних земель державному дослідному підприємству

07.07.2021   07:37Агенцiя

Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Чернігівської обласної прокуратури, у справі за позовом в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області про повернення майже 130 га особливо цінних земель у державну власність.

Цьому рішенню передувало обґрунтоване та послідовне відстоювання прокуратурою своєї позиції в апеляційному та касаційному порядку.

Прокуратурою встановлено, що відповідно до державного акту на право постійного користування землею Дослідному господарству «Івківці» надано майже 5 тис. га земель для ведення сільського господарства, що відносяться до категорії особливо цінних.

Відповідно до Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» та Земельного кодексу України правом вилучення земель вказаної категорії з постійного користування державних підприємств наділено виключно Кабінет Міністрів України.

Всупереч зазначеному, право користування частиною землі Державного підприємства «Дослідне господарство «Івківці» Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України» припинено за наказом Головного управління Держгеокадастру в області. Цим же наказом землі віднесено до земель запасу сільськогосподарського призначення державної власності в адміністративні межі Івковецької сільської ради Прилуцького району.

Вказаний позов заявлений Чернігівською обласною прокуратурою в інтересах Кабінету Міністрів України за погодженням з Офісом Генерального прокурора.

Незважаючи на належну аргументацію, підстав на звернення прокурора з позовом в інтересах держави, судом першої інстанції 11.03.2021 у задоволенні позову відмовлено.

Обґрунтованість правової позиції зумовила оскарження органами прокуратури прийнятого рішення в апеляційному порядку.
Наразі позов прокурора задоволено.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини