Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:10:05

За двох загиблих у червні Захисників України помолилися у Чернігові

02.07.2021   13:18Агенцiя

2 липня у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові проведено панахиду за воїнами, які в червні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

ОРГАНІЗАТОРИ: Український інститут національної пам'яті, Чернігівська єпархія ПЦУ, Кафедральний собор святої великомучениці Катерини ПЦУ, Козацька православна громада Храму святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

Володимир МИРОНЕНКО, учасник бойових дій в російсько-українській війні, начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України, розповів про загиблих Героїв у червні 2021-го на фронті:
«1. Володимир БЄЛОВ «Миротворець». Сержант Володимир Бєлов народився 28 липня 1984 року в Казахстані. У 1993-му з батьками переїхав в Україну, в село Забір’я Фастівського району на Київщині, де надалі й мешкав. Вступив в авіаційний університет, потім працював у житлово-комунальному господарстві. Захоплювався електронною музикою. З 2015 року постійно на фронтах російсько-української війни. Пройшов безліч найгарячіших точок цього конфлікту: Михайлівку, Піски, Зайцеве, Гранітне, Чермалик, Водяне. Старший взводний опорного пункту 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Мав амбітні плани щодо військової кар’єри. Пройшов бойовий вишкіл у рамках британської тренувальної місії «Орбітал».
11 червня близько 15:45 сержант Бєлов загинув поблизу села Водяне на Приазов’ї. В той день російські окупанти чотири рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ – з автоматичних станкових, ручних протитанкових, підствольних гранатометів і великокаліберних кулеметів. Володимир отримав осколкове поранення, несумісне з життям… Поховали воїна в Забір’ї. Залишилися батько, брат і сестра.
2. Андрій ГОНАР. Старший солдат Андрій Гонар на війні з 2015 року – спершу був мобілізований, а згодом підписав контракт із ЗСУ. Народився 14 серпня 1969 року в Кривому Розі на Дніпропетровщині. Працював водієм, захоплювався автомобілями, полюванням, рибальством. Відслуживши рік за мобілізацією, Андрій повернувся додому. Знайшов непогану роботу – особистим водієм директора фірми. Але зізнавався товаришам, що його тягне назад, на фронт – де залишилися друзі, де «все простіше і зрозуміліше». Тож зрештою він таки підписав контракт і повернувся у військо – у 128-му окрему гірсько-штурмову Закарпатську бригаду. По завершенні контракту знову спробував пристосуватися до цивільного життя. Однак і на цей раз не зміг опиратися поклику війни, і пішов служити за контрактом уже у 58-му окрему мотопіхотну бригаду імені гетьмана Івана Виговського. Старший солдат, старший водій мотопіхотної роти.

До завершення контракту Андрію Миколайовичу залишалося якихось один-два дні, коли рано-вранці 11 червня ворожі війська обстріляли українські позиції поблизу селища Піски на Донеччині з мінометів та інших видів зброї. Від осколкового поранення 51-річний боєць загинув на місці. Похований у Кривому Розі. Залишилося троє дітей та сестра».

Він також наголосив: «Також у червні померли кілька українських воїнів, які були важко поранені на фронті в попередні роки. Зокрема, це Роман КУБИШКІН – доброволець ДУК «ПС», що дістав поранення голови в селищі Піски взимку 2015-го».

Панахиду відправили отець ЄВГЕН – капелан військової частини 3082 Північного Київського оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України, та протоієрей АНТОНІЙ – головний капелан Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, військовий священик 1-ї окремої танкової Сіверської бригади.

Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, які в червні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв в боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, подякував святим отцям і повідомив: «Протягом червня 2021 року російські окупанти вчинили 196 обстрілів по позиціях Збройних Сил України на Донеччині та Луганщині. Тобто майже 7 обстрілів щодня. Ще 16 разів зафіксовано інші порушення «режиму припинення вогню» – прольоти ворожих безпілотників. Із них 7 збито, а інші подавлено засобами РЕБ. Два українські воїни загинули, дев’ять – отримали бойові поранення. Молимося за видужання поранених Захисників України. Вічна пам’ять полеглим. Вони загинули за всю Україну і кожного з нас».

На панахиді були присутні Юрій КОЦЮБИНСЬКИЙ – учасник бойових дій в російсько-українській війні, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, Олексій СТЕПАНЕНКО – начальник відділу у справах національностей та релігій Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, та представники громадськості.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини