Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:20:26

Бюджетний імунітет комунальних закладів Чернігівщини: чи можна його посилити в період карантину?

26.06.2021   12:24Агенцiя

24 червня депутати постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери на чолі з її головою Борисом Петренком провели виїзне робоче засідання на базі Ніжинської територіальної громади та Ніжинського району, в ході якого розглянули проблемні питання забезпечення діяльності культурно-освітніх закладів комунальної власності області в умовах карантинних обмежень, пов'язаних із пандемією COVID-19.

В ході роботи комісії, до якої долучилися депутат обласної ради Наталія Копиця, начальник відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Ліна Артюхова, заступник голови Ніжинської міської ради Сергій Смага, начальник управління культури міської ради Тетяна Біссак, представники профільних структурних підрозділів місцевої влади, народні обранці ознайомилися із станом справ в період довготривалого карантину в колективах Ніжинського академічного українського драматичного театру імені Михайла Коцюбинського та Комунального закладу обласної ради «Ніжинський коледж культури та мистецтв імені Марії Заньковецької». І як потім на підсумковому обговоренні зазначив голова постійної комісії Борис Петренко, учасники виїзного засідання були приємно вражені, що, незважаючи на численні фінансові негаразди та інші «ковідні» перепони, обидва заклади комунальної власності стараються знаходити шляхи вирішення проблемних питань та мотивують своїх працівників до старанної роботи.

Голова комісії наголосив, що хоч коронавірусний карантин і ослабив бюджетний імунітет культурно-освітніх підприємств, проте їх керівники – генеральний директор Ніжинського академічного українського драматичного театру імені Михайла Коцюбинського Юрій Муквич та директор комунального закладу Чернігівської обласної ради «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Володимир Дорохін - протиставляють цьому тимчасовому явищу, свої ліки, які матеріалізуються в креативних рішеннях та ідеях.

Проміром, в окремих обласних театральних закладах у своїх репертуарах мають лише по кілька вистав, а Ніжинський драмтеатр - більше тридцяти. І навіть під час відвідин закладу депутатами на його сцені «проганяли» новий спектакль, у якому, як не дивно, одну із головних жіночих ролей грає сам очільник театру Юрій Муквич.

За його словами, в нього сотні зіграних ним особисто сценічних героїв. І це дає йому великий авторитет не лише в колективі, але й серед жителів міста Ніжина, у якому він бажає створити кращий театр в Україні. І творить... Незважаючи на дефіцит коштів, тут постійно ідуть репетиції, на вистави розкуповуються всі квитки (правда ж, при карантинній ситуації у глядацькій залі дотримується сувора норма обмежень), в театральному будинку ведуться регулярні ремонтні роботи, добудовуються додаткові приміщення... Всі замовлення через систему «Prosorro»... У штаті театру дефіцит водіїв: коли треба перевозити акторів на гастролі – за кермо одного автобуса сідає директор, за іншого – головний інженер...

Немало приємних вражень отримали депутати і від ознайомлення із ситуацією в колективі Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. Адже його керівник Володимир Дорохін, навіть, попри те, що економічна скрута не дозволяє на повну силу розвивати матеріальну базу навчального закладу, він робить все залежне, аби декілька відокремлених один від одного навчальних корпусів-відділень закладу, могли певним чином розвиватись, оновлюватись і давати області, Україні і далеко за її межами прекрасні кадри і особливо у сфері школи місцевої хореографії, випускники якої поповнюють не лише вітчизняні, але й десятки закордонних мистецьких колективів, досягаючи успіхів...

Багато робиться в закладі для створення ефективних напрямів навчання – на основі вивчення ринку праці, створються і відкриваються нові освітні спеціалізації... Зокрема, студенти тут навчатимуться саме тим професіям, які вимагає час... А це – спеціальності, приміром, із туристичного обслуговування, менеджери урочистих заходів, інші ефективні нововведення, залишаючись одним із кращих освітніх закладів культури в нашій державі...

Правда, коли постійна комісія відвідала два із відокремлених і вже старих приміщень коледжу, то була не в захваті – через дефіцит коштів не вистачає матеріальних засобів та сил на їх ремонт і тому хореографічні та інші навчальні класи знаходяться в не найкращому стані... Депутати дійшли спільної згоди стосовно напрацювання пропозицій до відповідних органів влади аби посприяти вирішенню наболілої для коледжу проблеми.

Цього ж робочого дня постійна комісія продовжила своє виїзне засідання на території Борзнянської громади Ніжинського району в комунальному закладі «Історико-меморіальний музей-заповідник П.Куліша «Ганнина Пустинь» Чернігівської обласної ради. Тут депутати ознайомилися з матеріально-технічною та експозиційною базою, умовами праці персоналу та фінансового забезпечення музейної установи в період карантинних обмежень.

На основі своєї роботи постійна комісія напрацювала відповідні зауваження та пропозиції, які будуть використанні для покращення ситуації в діяльності закладів комунальної власності, на базі яких було проведено виїзне засідання.

Відділ інформаційного забезпечення виконавчого апарату Чернігівської обласної рад

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини