Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:54:40

Про роботу служби у справах дітей Прилуцької міської ради

08.06.2021   10:22Агенцiя

Начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Кулій 7 червня в ході апаратної наради проінформувала про роботу служби в частині забезпечення прав дітей на родинне виховання.

Посадовець зазначила, що пріоритетним напрямком діяльності служби у справах дітей міської ради визначено захист прав та інтересів усіх категорій дітей, особливо, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які потрапили в складні життєві обставини.

На даний час на території міста проживає 130 діток, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського піклування, 38 дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Всі вони перебувають на обліку служби.

Відповідно, службою здійснюються заходи щодо забезпечення їх прав на отримання освітніх, медичних послуг, на належні умови утримання, виховання та розвитку. На підставі проведеної роботи готуються висновки про стан виховання, утримання і розвитку дітей в сім'ї, складаються індивідуальні плани соціального захисту відносно кожної дитини.

Постійно проводиться робота щодо популяризації сімейних форм влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. На даний час у місті функціонують 4 дитячі будинки сімейного типу, 7 прийомних сімей, де виховується 45 дітей, які позбавлені батьківського піклування, та 1 патронатна сім'я, яка прихистила 2 діток, що були відібрані від батьків. Протягом останніх років жодна дитина, якій надавався статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, не влаштована до інтернатного закладу. Всі вони охоплені родинними формами виховання.

Службою у справах дітей міської ради забезпечується захист житлово-майнових прав таких дітей. Відслідковується можливість набуття дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, права власності на житло (успадкування, розподіл часток приватизація житлових приміщень), збереження права користування житлом. Проводиться перевірка стану утримання житла, яке належить дітям, що втратили батьківське піклування, та виконання опікунами обов'язків щодо його збереження. По досягненню дітьми 16 років (за наявності підстав) службою готується пакет документів та клопотання стосовно взяття дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на облік громадян, що потребують покращення житлових умов. За 5 місяців 2021 року подано 6 таких клопотань, підготовлено 2 висновки щодо призначення опікунів над житлом дітей.

Поряд з цим в межах своїх повноважень забезпечується здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей у Комунальному закладі «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр», Комунальному закладі «Прилуцька спеціальна школа», організацією виховної роботи у Загальноосвітніх навчальних закладах та вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації, проводяться рейди «Урок».

Карантинні обмеження внесли корективи і до роботи служби. Відбулось повернення дітей до родин, які виховувались в інтернатних установах. Вивчене питання можливості виховання дітей у цих сім'ях, адже, реформування закладів інституційного догляду передбачає проживання дітей виключно у родинах, а не повернення їх до інтернатів. Усі ці сім'ї непрості, потребують індивідуального підходу, об'єктивного розгляду та прийняття законодавчо обґрунтованих рішень.

Відповідно, службою у справах дітей міської ради проводяться заходи щодо профілактики правопорушень у дитячому середовищі, відповідального батьківства, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності.

З метою взаємоінформування відділів та управлінь міської ради, які працюють в інтересах дітей, забезпечення дотримання прав дітей, у поточному році службою організовано проведення 5 міжвідомчих нарад «Про антигромадські прояви у дитячому середовищі», одне засідання координаційної ради у справах дітей, 6 засідань постійної комісії з питань захисту прав дитини, в ході яких прийняті відповідні рішення, контролюється їх виконання.

На даний час на обліку служби у справах дітей міської ради перебуває 38 дітей, які виховуються у сім'ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків. Сім'ї постійно відвідуються за місцем проживання, проводяться профілактичні бесіди з батьками, надається різнопланова допомога.

Ведеться контроль щодо недопущення незаконного відрахування учнів із шкіл, ліцеїв, коледжів міста. За поточний період дозвіл на відрахування, за умови продовження навчання у інших навчальних закладах надано, 8 студентам вищих навчальних закладів міста.

Службою у справах дітей спільно з правоохоронцями постійно проводяться рейди «Діти вулиці», в ході яких перевіряються торгові точки стосовно продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відвідуються родини.

У навчальних закладах різних рівнів акредитації, здійснено 9 виступів на правовиховну тематику та 2 виступи на батьківських зборах в режимі онлайн.

Особливо важливою є проблема зайнятості дітей у позаурочний час та педагогічне управління їхньою діяльністю в час дозвілля. Продовжується проведення спільних вечірніх рейдів «Родина».

Якщо у минулі роки службою у справах дітей міської ради з метою наближення надання соціально консультативних послуг до населення, профілактично-просвітницької роботи – до конкретного учня щоквартально проводились дні служби у навчальних закладах, щомісячно здійснювався прийом громадян у комітетах самоорганізації населення міста, то у зв'язку з карантином працівники служби здійснюють відвідування родин, які потребують особливої уваги, спільно з головами комітетів самоорганізації населення та надають консультації постійно в т.ч. у телефонному режимі.

До служби постійно надходять звернення громадян як письмові так і усні в т.ч. анонімні. За 5 місяців 2021 року до служби тільки офіційно звернулось 203 особи. З них:
11 – з питань встановлення опіки, піклування,
65 – стосовно надання дозволів на вчинення правочинів щодо житла (майна) дітей,
12 – з метою встановлення участі батьків у вихованні дітей (у разі якщо батьки проживають окремо),
8 – щодо отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав одного з батьків,
6 – з питань усиновлення дитини,
4 – щодо визначення місця проживання дітей,
1 – поновлення в батьківських правах,
3 – по питанню зміни прізвища дитині,
4 – реєстрації дитини,
25 – стосовно отримання інформації про участь батьків у
вихованні дітей, з метою доцільності отримання додаткової соціальної відпустки як матерям, які самі виховують дітей,
15 – з питань отримання дозволу на відрахування дитини з навчальних закладів різних рівнів акредитації,
28 – щодо неналежного виконання батьками обов`язків по відношенню до дітей,
6 – стосовно надання висновку про цільове (нецільове) використання аліментів на утримання дитини,
4 – з питання влаштування дітей до закладів інституційного догляду,
11 – з інших питань.

Кожне звернення розглядалось безпосередньо за участю заявників, обстежувались умови проживання дітей, збиралась додаткова інформація для прийняття законодавчообгрунтованого рішення. Жодне прийняте рішення не оскаржувалось заявниками.

Здійснюються заходи щодо соціально – правового захисту дітей, переміщених з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, зокрема, формується особова справа: готується пакет документів, проект рішення виконавчого комітету про надання відповідного статусу. На даний час вищевказаний статус мають 37 осіб.

По всіх категоріях дітей, а це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які опинились у складних життєвих обставинах, діти з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, а також кандидатів в усиновителі, опікуни (піклувальники), прийомні батьки, батьки-вихователі, ведуться особові справи як в паперовому так і в електронному вигляді у ЄІАС «Діти», яка створена і контролюється на рівні Міністерства соціальної політики України. База постійно удосконалюється, що передбачає об`ємне постійне внесення інформації відносно кожної дитини з дотриманням законодавчообгрунтованих

термінів. За 5 місяців в Єдиній інформаційно-аналітичій системі «Діти» здійснено близько 4 тисяч реєстраційно-коригувальних дій.

Одним із нових напрямків роботи служби є - складання протоколів про адміністративні правопорушення в частині невиконання рішень органу опіки та піклування (відповідно до частини 5, 6 статті 184, статті 188(50) Кодексу України про адміністративні правопорушення), оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення та надання їх на розгляд до Прилуцького міськрайонного суду, та - підготовка висновків про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України.

Оскільки, під час розгляду судових справ, де зачіпаються права та інтереси дітей, обов'язковим є присутність працівника служби, у поточному році службою було підготовлено висновків, інформаційних листів та взято участь у 44 судових засіданнях судів різних рівнів.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини