Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 16:42:34

Мешканці Менської громади оновлюють Стратегію розвитку громади в частині охорони довкілля

05.06.2021   10:11Агенцiя

Протягом 1 – 3 червня Центр Доброчин провів серію громадських обговорень, покликаних забезпечити участь громадян з різних населених пунктів Менської громади до процесу реалізації існуючої Стратегії та її оновлення в частині охорони довкілля.

Понад 200 активнихмешканців з сіл Блистова, Бірківка, Осьмаки, Ушня, Дягова, Садове, Феськівка, Данилівка, Стольне, Семенівка таГородище Менської громадипід час 11 зустрічей долучились до обговорення того, як наразі йде виконання існуючої Стратегії та що необхідно додати в оновлений документ.

В березні 2018 року в громаді було затверджено Стратегію розвитку Менської міської об’єднаної територіальної громади на 2018-2024 рр. Головна мета Стратегії – докорінні позитивні зміни якості життя мешканців Менської громади шляхом зміни системи управління, підвищення конкурентоспроможності економіки, інвестиційної привабливості, ефективного використання ресурсів, узгодженні інтересів влади, громади та бізнесу, створення максимальної кількості робочих місць.
У Стратегії Менської громади є розділ про екологію і акцент робиться на поглиблення дня річок (п. 2.1.1) і на налагодження системи збирання та утилізації сміття (2.1.3). Але перше (поглиблення дня річок) не вирішує причину проблеми, а лише забезпечує “косметичні” зміни. Друге (утилізація сміття) також направлене більш на “косметичні” зміни. Бо сміття, яка валяється на вулицях і на полігонах, це, звісно, не гарно, але завдає менше шкоди, ніж діяльність підприємств.

Активні мешканці та старости акцентували на тому, що існуючі екологічні проблеми не повністю відображені в Стратегії розвитку громади. Вже є розуміння того, що ефективна екологічна політика не може бути результатом дій лише місцевої влади. Це результат взаємодії та співпраці влади ігромади, а також різних суспільних груп. Тому важливо оновити існуючу Стратегію з врахуванням пропозицій від громадськості та еко-активістів.

Серед пропозицій для оновлення Стратегії є наступні:
•    Ефективне та стале використання земельних ресурсів та надр.
•    Відновлення та підтримка сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану водних об’єктів громади.
•    Організація контролю за якістю і кількістю скинутих у водні об’єкти стічних вод по випускам дощової каналізації міста.
•    Розробка заходів з оздоровлення екологічного стану річок  Мена, Кут, Короська, Остреч, Сивуха, Удідка, Сидорівка, Бабка, Іржавець, Дягова, Конотоп та Десна в межах громади.
•    Впровадження громадського моніторингу стану водоохоронних зон та захисних смуг.
•    Упорядкування та розвиток нових паркових зон, доступних для всіх груп населення та організація нових паркових і рекреаційних ділянок на території громади.
•    Впровадження системи інформування населення про стан довкілля.
•    Подальше впровадження бюджету участі в екологічному напрямку.

Реалізація проєкту на практицісприяє участі місцевого населення у розробці змін до Стратегії розвитку громади в частині охорони довкілля.

«Проект здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.
 EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини