Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:15:59

Обговорили актуальні проблеми субрегіонального рівня місцевого самоврядування

05.06.2021   09:27Агенцiя

Відбулася нарада голови обласної ради Олени Дмитренко та її першого заступника Ніни Лемеш із очільниками Чернігівської районної ради Миколою Силенком, Корюківської районної ради Віктором Чернухою, Ніжинської районної ради Анатолієм Красносільським, Прилуцької районної ради Олегом Дмитренком та Новгород-Сіверської районної ради Романом Падалкою.

Як зазначила Олена Дмитренко, приводом для зустрічі стала необхідність обговорити у широкому колі ситуацію, що склалась з фінансовим забезпеченням, формуванням бюджетів та передачею майна у власність територіальних громад в 5 укрупнених районах області.

Під час наради наголошувалось на тому, що наразі болючим питанням для органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня є відсутність чіткого окреслення їх повноважень у законодавстві.

У багатьох райрад виникають суттєві проблеми із фінансовим забезпеченням, адже районні бюджети виключені з системи горизонтального вирівнювання, тому для них не передбачена субвенція з державного бюджету. Відтак, формування районних бюджетів у 2021 році має здійснюватися за рахунок власних доходів, надходжень від управління комунальною власністю.

У зв'язку з передачею в комунальну власність територіальних громад значної частини майна районних рад такі надходження є мізерними і не покривають всі видатки на утримання районних рад та оплату праці їх працівників. Внаслідок цього непоодинокими є випадки, коли люди змушені звертатись до суду, щоб отримати законні виплати.

Через складнощі із наповненням місцевих бюджетів та реорганізацією закладів соціально-гуманітарної сфери у багатьох районах існує проблема заборгованості з виплати заробітних плат.

Олена Дмитренко зазначила, що проблематика діяльності районних рад неодноразово порушувалась керівництвом обласного представницького органу під час всеукраїнських нарад, у зверненнях депутатського корпусу до керівництва держави.

Питання функціонування субрегіонального рівня представницької влади обговорювалось і під час нещодавнього засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України.

Наразі розглядається питання щодо виділення з державного бюджету цільової субвенції в розмірі 982 млн.грн районним радам України для вирішення нагальних проблемних питань у поточному році.

Окрему увагу приділили обговоренню питання щодо розподілу додаткової дотації з державного бюджету області, фінансування заходів з розбудови спортивної та соціальної інфраструктури в громадах.

За підсумками обговорення учасники заходу напрацювали пропозиції та узгодили рекомендації щодо вирішення нагальних проблем районних рад, які планують донести до керівництва держави під час найближчих всеукраїнських форумів за участю органів місцевого самоврядування.

Відділ інформаційного забезпечення виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини