Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:56:38

"Чернігівгаз" передав до суду справи 292 боржників за розподіл газу

08.05.2021   10:10Агенцiя

Станом на початок травня 88,5 тисяч споживачів заборгували 13,7 млн грн за отримані послуги з розподілу газу. АТ «Чернігівгаз» змушене стягувати ці борги у судовому порядку і наразі подало до суду 292 позови.

Газовики констатують – змушені подавати до суду. Адже кошти за надану послугу є головним джерелом фінансування діяльності газорозподільної компанії. Підприємство спрямовує їх на виконання інвестиційної програми та обслуговування газорозподільної системи області – а це 14 тисяч кілометрів газопроводів і 2,2 тисячі ГРП й ШГРП, десятки тисяч іншого обладнання; утримання аварійно-диспетчерської служби; оплата праці фахівців; сплата державних податків.

«Як свідчить статистика, близько половини споживачів, справи яких передають до суду, одразу розраховуються з боргами. Решта – у судовому порядку. Крім суми боргу, споживачі оплачують судові витрати, виконавчий збір – інколи ця сума може виявитися більшою, ніж сам борг. Боржникам загрожує втрата субсидії. Тому не варто накопичувати борги і доводити ситуацію до їх примусового стягнення», - говорить комерційний директор АТ «Чернігівгаз» Володимир Хилько.

Наразі АТ «Чернігівгаз» проводить підготовку до наступного опалювального сезону. Цьогоріч компанія інвестує у розвиток газорозподільної системи області 36,5 мільйонів гривень. Оскільки газопроводи у переважній більшості будувалися ще за радянських часів, вони потребують значних капіталовкладень. Загалом у 2021 році компанія за інвестпрограмою планує замінити 71 ШГРП та реконструювати 10 ГРП; провести капремонт 13 станцій електрохімічного захисту, які захищають від корозії 12,3 тис км газопроводів; замінити 910 будинкових регуляторів тиску та 8,4 тисячі непридатних лічильників.

До прикладу, у Семенівці компанія вже встановила новий шафовий газорегулюючий пункт виробництва Львівського заводу RGC Production. ШГРП регулюють та підтримують стабільний тиск газу в системі і запобігають його стрибкам. Встановлений ШГРП має кілька ступенів захисту, що мінімізує витоки газу та аварійні ситуації, і дозволяє безперебійно розподіляти газ у півтисячі домівок. Такі ж ШГРП «Чернігівгаз» встановив замість 2-х старих, які вже відпрацювали понад 30 років, у Сновську. Вони забезпечуватимуть газом понад 600 споживачів.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини