Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:00:03

Незаконне звільнення з роботи, аліменти і кредити. Що повинні знати призовники

05.05.2021   09:42Агенцiя

На Чернігівщині в рамках весняного призову-2021 представники місцевого центру з надання БВПД на базі Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки консультували та вивчали правові проблеми строковиків Чернігівщини, що йдуть до війська.

- Однією з основних проблем, що порушують призовники цього року – це особливості перебування в трудових відносинах, коли роботодавці намагаються звільнити їх у будь-який спосіб за згодою сторін або за власним бажанням аби не сплачувати середньомісячну зарплату та взяти на це місце іншого робітника, хоча законодавством передбачено, що робоче місце обов’язково залишається за призовником, - зазначив  директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко.

Юристи  закликають військових, що  ні в якому разі не треба звільнятися перед призовом в армію, адже вони  втрачають як основне місце роботи і страховий стаж так і гроші, які їм повинен буде відшкодовувати щомісячно роботодавець. В подальшому поновитися  на роботі і стягнути середньомісячний  заробіток навіть через суд буде зробити дуже важко.

Водночас проблематикою серед призовників є сімейні відносини, зокрема аліменти на дітей, адже деякі призовники помилково вважають, що не сплачуватимуть аліменти під час проходження строкової служби.
- Аліменти строковикам нараховуватимуться у загальному порядку. Наразі сума аліментів не може бути меншою ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а це близько 960 гривень, при тому що грошове забезпечення солдата строкової служби коливається від 400 до 600 гривень. В таких випадках,  якщо грошей на аліменти не буде вистачати, нарахування буде проводитися як борг, - повідомив   вищезазначений правник.

Великою проблемою серед юнаків є кредитні відносини, зокрема у випадках, коли у них є неповернуті кредити у банках або інших фінустановах.
- Будь-яка особа, яка бере кредит в банку зобов’язана його повернути відповідно до умов укладеного договору. Раніше для строковиків законодавством були встановлені певні пільги щодо звільнення від нарахування штрафу, пені, відсотків тощо. Проте наразі вони не мають такого права. Водночас вони звільняються від обов'язків сплачувати на користь кредитодавця неустойку, штраф, пеню за прострочення на час дії карантину як і всі громадяни, - зауважив  Володимир Бобруйко.

Юристи закликають призовників не залишати свої проблеми у цивільному житті, а звертатися за кваліфікованою юридичної допомогою аби своєчасно і правильно їх вирішити.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.